Nele Karajlić oživljava uspomene na Dan republike: Prvi sneg, pečenje i Lepa Brena

29.11.2020

11:02 >> 16:50

0

Autor: Jovana Vrećo

Muzičar i pisac za 24sedam kaže kako na Jugoslaviju gleda sa nostalgijom, ali da nije više siguran da li je to nostalgija za nekom zemljom, nekim vremenom il

Nele Karajlić oživljava uspomene na Dan republike: Prvi sneg, pečenje i Lepa Brena
Copyright Nele Karajlić ATAImages/Antonio Ahel

Dvadeset deveti novembar je dan kada u Sarajevu padne prvi sneg. Ja sam decembarsko dete, pa sneg doživljavam kao jasle u kojima sam se rodio. Tog dana su se dana primali prvačići u pionire. Reke dece u kapicama i sa maramama slivaju se u školsko dvorište prekriveno snežnim pokrivačem. To je slika koja mi prva padne na pamet kad neko pomene Jugoslaviju!

Ovim rečima muzičar i pisac Nenad Janković, poznatiji kao doktor Nele Karajlić, za “24 sedam” oživljava uspomene na Jugoslaviju i 29. novembar, Dan Republike.

Pročitajte još: Sećanje na dan kada je rođena Jugoslavija: Euforija se prelivala ulicama, a jedna stvar je bila nezaobilazna

Sofija Loren s Titom u staroj Jugi: U Puli je uživala u glumačkim bravurama Bate i Smokija, a na Brionima joj je Broz pravio štrudlu!

Dr Nele objašnjava kako na Jugoslaviju gleda sa nostalgijom, ali da nije više siguran da li je to nostalgija za nekom zemljom, nekim vremenom ili za njegovom mladošću.

– Znate, mnogo je lepše imati 20 godina u komunizmu nego 60 u parlamentarnoj demokratiji. Osim toga, mislim da je u vreme našeg odrastanja postojao neki poseban zanos među mladim ljudima. Taj zanos danas ne postoji, ali će se, to je sasvim sigurno, ponovo pojaviti. Kada i gde ne znam, ali ću se truditi da budem tamo – odlučan je Nele.

Bratstvo, jedinstvo i kultura

Ključna ideja koja je prožimala državnu tvorevinu kakva je bila Jugoslavija, a koja se nije dugo zadržala na pozornici istorije, prema mišljenju Neleta, bila je – bratstvo i jedinstvo.

– Zbog te ideje gubila se sloboda, dostojanstvo, glava. Istorijski gledano, ona jeste bila osuđena na propast, ali je svaki pokušaj da se uspostavi, makar na pogrešan način, vredan divljenja. Meni je, pak, najvažnija bila kultura. Nikada pre kultura naroda koji su živeli zajedno pola veka nije bila na tako visokom nivou i tako prodorna i jaka. Teško da će se vreme muzike, filmova, književnosti šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih ponoviti u dogledno vreme – kaže dr Karajlić.

Pročitajte još: Nele Karajlić priznao: Trebalo je da me jedan malj opali u glavu, da bih shvatio da nisam svemoguć!

Sećanje koje ne bledi

Tih godina kada se svečano obeležavao 29. novembar, Nele se i dan-danas dobro seća.

– Sećam se da se po kućama vrtelo pečenje i ruska salata. Nije slučajno da je Tito izabrao kraj novembra za najveći praznik jedne zemlje. Svinjokolj polovini velike Jugoslavije pao je u isto vreme. Komunistički kalendar poklopio se sa onim pravoslavnim. Novine su izlazile kao trobroj a na televiziji, kao što znate, pevala je Lepa Brena – kaže naš sagovornik i dodaje da je bend “Zabranjeno pušenje” na taj datum obično imao neku svirku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike