"24sedam" saznaje: Ugostitelji oslobođeni ove dažbine, a jedna odluka Vlade Srbije ih raduje

20.01.2021

20:00 >> 17:40

0

Autor: Radmila Briza

Diskoteke, klubovi, barovi, splavovi, restorani, kafane, kafići i slični objekti u potpunosti su oslobođeni plaćanja naknade Sokoju za živu muziku

"24sedam" saznaje: Ugostitelji oslobođeni ove dažbine, a jedna odluka Vlade Srbije ih raduje
Copyright Profimedia/24sedam/Gran Sivacki

Diskoteke, klubovi, barovi, splavovi, restorani, kafane, kafići i slični objekti u potpunosti su oslobođeni plaćanja naknade Sokoju za živu muziku!

To može da se protumači kao dobra vest, ukoliko se uzme u obzir da upravo ti objekti trpe u poslovanju tokom trajanja epidemije kovida u Srbiji, a o čemu je „24sedam“ prvi pisao.

Račun nula

Dakle, kako su u organizaciji muzičkih autora (Sokoj) naveli, „s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom kovida, koja je uzrokovala poslovanje pod otežanim okolnostima kao i skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata, u skladu sa odlukom Vlade, Upravni odbor Sokoja doneo je odluku da se korisnicima ne fakturiše autorska naknada po osnovu javnog izvođenja za kontinualno korišćenje u ugostiteljskim objektima za mesec decembar 2020. godine.“

Oni su precizirali da naknadu neće morati da plate diskoteke, klubovi, barovi, splavovi, restorani, kafane, kafići i slični objekti.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Naravno, nije samo u Srbiji bila ugrožrna ta grana privrede, već i u čitavom svetu. Zbog svega toga su čelnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pred početak drugog talasa epidemije koronavirusa u drugim državama, a kod nas trećeg, naveli da se države ne zaključavaju jr će „siromašni biti još siromašniji“.

Ohrabrujuće mere Vlade Srbije

Istovremeno, Stevan Rodić, predsednik Hotelijera, ugostitelja i turista Srbije u Uniji poslodavaca Srbije, kaže za “24sedam” da je odluka Sokoja pomak za tu granu privrede, kao i da su ohrabrujući napori Vlade Srbije da se ugostiteljima olakša u čitavoj ovoj situaciji novim merama, kojim se dozvoljava produžetak njihovog radnog vremena do 22 sata.

– Odluka Sokoja da ne fakturiše naknadu za decembar je pomak u celoj priči. Ali nam predstoje novi sastanci, o čemu ćemo obaveštavati javnost. Kriza i restrikcije radnog vremena, s početkom trećeg talasa epidemije koronavirusa, traje od oktobra prošle godine. U decembru smo dobili popust od 50 odsto za puštanje muzike i nema naknade za živu muziku. Trebalo bi uzeti u obzir da je posao koji obavljamo sada sveden na pet do 10 odsto u odnosu na period pre epidemije koronavirusa i nismo zadovoljni popustom, jer smo tražili više – napominje on i naglašava da postiji indicija da se ukine naknada za živu muziku i za ovaj mesec.

Pixabay

Govoreći o novim merama Vlade Srbije, Rodić kaže da ih one raduju i da su značajne jer se očukuje još olakšica u budućem periodu.

– Produžetak radnog vremena do 22 sata vrlo nam znači. Svaka vrsta pomoći nam je jako značajna – naveo je naš sagovornik.

Pročitajte još:

Teška prošla godina

Kada je reč o našim ugostiteljima, a o čemu smo podrobno izveštavali, oni su od marta prošle godine konstatno imali problema u radu zbog epidemije koronavirusa, posebno tokom trajanja vanrednog stanja.

Sudeći prema poslednjim odlukama Sokoja, izgleda da će „šumovi“ na vezama između te organizacije i ugostitelja, a uzevši u obzir sve što se dosad dešavalo, biti malo tiši. Sve oči ugostitelja uprte u Vladu Srbije u nadi da će se olakšati njihov rad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike