Zabrana pušenja u kafićima i restoranima? Ponovo je pokrenuta peticija, a ovu stvar svi čekaju

03.02.2021

06:31 >> 10:25

0

Autor: R.M.

Srbija ima Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, podseća predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev

Zabrana pušenja u kafićima i restoranima? Ponovo je pokrenuta peticija, a ovu stvar svi čekaju
Copyright Pixabay

Nacionalni dan bez duvanskog dima, koji je obeležen pre tri dana, tek što je minuo, a već je ponovo pokrenuta peticija da se zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima. Ne bez razloga ako se uzme u obzir da u Srbiji godišnje umre oko 15.000 ljudi zbog posledica korišćenja duvana i izloženosti duvanskom dimu.

Na odluku o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenim prostorima čeka se već pet godina, podseća za “24sedam” predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev, ali i na to da postoji Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu još od 2010. godine.

Zakon je jasan

On zabranjuje pušenje na svakom zatvorenom javnom mestu, poslovnom prostoru ili javnom prevozu. Međutim, izuzetak je napravljen kod ugostiteljskih objekata. Tako je konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadrata i to u 50 odsto prostora ili u zasebnim prostorijama.  Kafići koji su manji moraju da odluče da li će biti pušački ili nepušački. Republička stručna komisija za kontrolu duvana je još pre oko pet godina predložila da se pušenje zabrani u svim ugostiteljskim objektima, a dr Srmena Krstev objašnjava da taj predlog izmene zakona nikada nije usvojen.

Printscreen/ZdravljeTV

– Što se tiče okolnih zemalja, samo je u Srbiji i BiH dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Mi smo poslali taj predlog za promenu zakona, ali koliko znam, ništa se nije desilo – kaže dr Krstev.

Ponovo pokrenuta peticija

Nakon pet godina, Pokret za promociju i formiranje zdravih navika “Misija: Kiseonik” ponovo je ovo pitanje stavio u žižu javnosti kada je pokrenuo peticiju da se zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima.

Oni tvrde da je Srbija u obavezi da kao potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije donosi i sprovodi adekvatne i efikasne zakonske mere u ovoj oblasti. Međutim, naišli su na otpor.

– Da bi smo svi bili spremniji da prihvatimo promene moramo da za početak osvestimo da imamo prava da udišemo čist i svež vazduh – ne samo na ulicama naših gradova, već i u zatvorenom javnom prostoru koji je namenjen druženju i provođenju slobodnog vremena. Takođe, veliki saveznici u ovoj borbi moraju nam biti svi nepušači i bivši pušači koji su uspeli da se reše ove bolesti zavisnosti. U Srbiji oko jedne trećine odraslog stanovništva čine pušači, ali je zapravo dve trećine nepušača i oni su većina – kažu oni.

Izmišljena priča da će propasti ugostiteljski objekti

Istovremeno, dr Krstev veruje da je glavni problem u velikom uticaju duvanske industrije.

– Stalno pričaju da će propasti kafići, opasti prihod… To nije zasnovano ni na naučnim dokazima, ni na praksi koja se desila u svetu. Nigde na svetu nije do toga došlo. S druge strane, u svakoj državi imate više nepušača nego pušača, tako da će u te lokale, umesto pušača, doći mnogobrojni nepušaći, koji nisu tamo odlazili jer im je smetao duvanski dim – objasnila je ona.

I, u Pokretu “Misija: Kiseonik” tvrde da ni u jednoj zemlji, gde je zabranjeno pušenje, nije propala ekonomija, kako se često može čuti u javnosti.

Foto; Pixabay/ Ralf Kunze

– Što se iskustva drugih zemalja tiče kada je oblast kontrole duvana i zaštite stanovništva od izloženosti dimu tiče, nije zabeležen slučaj propasti ekonomije, privrede i ugostiteljstva, kao privredne grane, zbog donošenja ovakvog zakona. Čak i u zemljama koje su tradicionalno bile poznate kao društva sa visokom stopom upotrebe duvana, poput Turske i Grčke, zakoni koji štite stanovništvo od negativnih posledica duvanskog dima su uspešno doneti i sprovode se. U svetu je sada svest o važnosti zaštite zdravlja, naročito tokom pandemije, otišla čak i korak dalje, pa nisu retke i regulacije kojima nije dozvoljeno pušenje na otvorenom u javnosti – objašnjavaju oni.

Zabrana pušenja dovodi i do smanjena broja pušača

Pročitajte još:
S druge strane, dr Krstev kaže da bi potpuna zabrana pušenja na javnim mestima dovela i do smanjenja broja pušača.

– Broj pušača bi se smanjio tri do četiri odsto ali i broj popušenih cigareta isto toliko. Nažalost, Srbija se nalazi po broju pušača u vrhu Evrope, zajedno sa Makedonijom i Grčkom – kaže dr Krstev.

Doktorka dodaje da su cigarete u Srbiji dostupne zbog cene, koja je niža nego u Evropi, ali da bi država ne bi bila na gubitku čak i kada bi njihove cene bile evropske.

– Ako povećate akcize na evropski nivo, država nema gubitak. Imali bismo manje pušača, ali isto novca. S druge strane, smanjio bi se broj pušača među mladima i siromašnijim slojevima stanovništva jer ne bi kupovali cigarete – objasnila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike