U borbi protiv kovida stiže i vakcina "sputnjik lajt": Epidemiolozi kažu da je to dobra vest

06.02.2021

06:29 >> 07:09

0

Nakon proizvodnje i isporuke vakcine sputnjik V Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gimalaja, Rusi su obelodanili da imaju još jedno cepi

U borbi protiv kovida stiže i vakcina "sputnjik lajt": Epidemiolozi kažu da je to dobra vest
Copyright Pixabay

Nakon proizvodnje i isporuke ruske vakcine koju je napravio Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gimalaja”, Rusi su obelodanili još jednu lepu vest – tokom februara stići će i jednokomponentna vakcina protiv koronavirusa – “sputnjik lajt”. Prema rečima nadležnih, primala bi se u jednoj dozi, a prve procene su da bi dostigla efikasnost od čak 85 odsto u zaštiti od kovida.

Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Ova vakcina, kako je objavilo Ministarstvo zdravlja Rusije, dobila je 11. januara dozvolu za poletak kliničkih ispitivanja, a direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, gde postoje žarišta epidemije.

Imunitet do četiri meseca

Razlika u odnosu na vakcinu kojom se unose dve komponente je u dužini trajanja imuniteta, jer, kako je u decembru predvideo direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Gincburg, on bi mogao da traje između tri i četiri meseca.

– Očekuje se da će imunitet biti formiran za tri nedelje. Neće trajati dugo, mislim da će, nažalost, trajati tri ili, u najboljem slučaju, četiri meseca – rekao je Gincburg.

Kako je istakao, ispitivanja vakcine “sputnjik lajt”, laganije verzije nama dostupne vakcine “sputnjik V”, sprovodi se na 150 dobrovoljaca, u tri medicinske ustanove: Prvom medicinskom univerzitetu “Sečin”, Naučno-istraživačkom centru “Eko-bezbednost” i Naučno-istraživačkom institutu za grip “Smorodincev”.

Pixabay

Na sajtu državnog registra koji sadrži odobrenja za istraživanje ruskog Ministarstva zdravlja piše da je cilj kliničkih ispitivanja procena sigurnosti, tolerancije i imunogenosti vakcine “sputnjik lajt” u vezi sa prevencijom infekcije koronavirusom.

Korak bliže pobedi

Printscreen / YouTube

Koliko je ova novina važna i značajna, objasnio je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, koji je za 24sedam istakao da svaki medicinski napredak znači da smo korak bliže pobedi.

– Ukoliko ova vakcina bude dostupna u Srbiji, smatram da nije greška primiti je, jer sve je bolje nego čekati da se čovek razboli. Svakako je ovo dobra vest, međutim, mislim da bi bolje bilo da primimo pravu, koja se daje u dve doze, ali i laganija varijanta bi nas zaštitila. Ona je zapravo najpogodnija za mesta gde se epidemija razbuktava i gde je potrebno brzo regovati, odnosno vakcinisati što veći broj ljudi kako bi se stekao bar delimični imunitet i smanjio teret na zdravstveni sistem – smatra prof. dr Radovanović, i dodaje da još uvek nema dovoljno podataka da bi se govorilo o delotvornosti laganije verzije “sputnjika V”.

Pročitajte još
– Zašto su se Rusi odlučili na ovaj korak ne znam. Moguće je da neće imati mogućnosti da proizvodu dovoljno doza, pa je ova ideja proistekla iz straha od oskudice – naveo je epidemiolog.

Inače, ideja za “lajt” varijantu vakcine nastala je nakon što su pojedini ruski proizvođači ustanovili da je od dve doze “sputnjika”, koje se isporučuju pomoću neaktivnih virusa, poznatih kao vektori, druga manje stabilna za proizvodnju, što dovodi do viška prve komponente. Procenjuje se da bi već tokom februara ova vakcina bila dostupna i spremna za izvoz.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike