Dr Kisić Tepavčević: Kolektivni imunitet gradimo uspešno, ali virus nas stalno opominje

09.02.2021

08:56 >> 08:59

0

Autor: M.V.

Svakodnevno se registruje do dve hiljade novozaraženih, a broj asimptomatskih slučajeva je pet do deset puta veći, ističe ministarka za rad

Dr Kisić Tepavčević: Kolektivni imunitet gradimo uspešno, ali virus nas stalno opominje
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Danas počinje revakcinacija građana i polako počinjemo sa građenjem kolektivnog imuniteta, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba prof. dr Darija Kisić Tepavčević ističe da kad god da se desi popuštanje mera, to ne sme da nas opusti.

Ona je istakla da se svakodnevno registruje do dve hiljade novozaraženih i da je broj asimptomatskih slučajeva pet do deset puta veći.

Profimedia

– Gradimo kolektivni imunitet dosta uspešno, ali to ne sme da nas učini slabim, naprotiv. Ne smemo da se opuštamo, jer nas virus konstantno opominje. Fokus ne treba da bude kada će se mere popustiti. Izvesno je da će se mere popustiti pre nego što broj obolelih bude nula. Kad god da se desi popuštanje mera, to ne znači da virus nije u cirkulaciji – navela je za RTS dr Kisić Tepavčević i napomenula da su se stvorili uslovi za posete u gerontološkim centrima.

– Oko 8.000 korisnika gerontoloških centaraje dobilo vakcinu, a polovina njih primila je drugu dozu. Stvorili su se uslovi za susrete u gerontološkim centrima i počeli su prvi susreti u strogo kontrolisanim uslovima i uz poštovanje svih pravila, uz prethodne najave – napminje ministarka.

Zakon o socijalnim kartama

Ona je podsetila da će se danas pred poslanicima naći Zakon o socijalnim kartama, koji će, kako ističe, omogućiti bržu i efiksaniju raspodelu socijalne pomoći.

–  Oni su do sad bili bez elektronskog povezivanja, a sada će to sve biti objedinjeno. Sadržaće Centralni registar stanovništva, MUP-a, Geodetske uprave… Sve činjenice relevantne za ostvarivanje prava. Građani neće morati da idu od jednog do drugog šaltera, već će na osnovu JMBG i inicijalnog zahteva moći da ostvare svoja prava – kaže dr Kisić Tepavčević.

Pročitajte još
Prema njenim rečima, “registar socijalna karta je jedan objedinjeni registar onih koji su već korisnici socijalnog prava, onih čiji je zahtev u procedurii i onih koji su makar jednom priložili zahtev a bili su odbijeni”.

– Prava socijlnog sektora su različiti oblici, nisu vezani samo za radne sposobnosti. Bez registra ne možemo da procenimo koliko je broj, jer neki građani ostvaruju više prava – ističe Kisić Tepavčević.

Dodaje i da se primena zakona očekuje 1. marta 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike