Institut za ortopediju Banjica ponovo u kovid sistemu; Dr Baščarević: Kapaciteti na intenzivnoj nezi su popunjeni

02.12.2020

11:31

0

Autor: M.Vujović

Institut za ortopediju Banjica ponovo u kovid sistemu; Dr Baščarević: Kapaciteti na intenzivnoj nezi su popunjeni
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Institut za ortopedske bolesti na Banjici od danas pre podne ponovo je u kovid sistemu, što je treći put od početka epideije koronavirusa.

Zoran Baščarević, Youtube printscreen

Direktor ovog instituta prof. dr Zoran Baščarević naveo je za medije da je ova odluka bila neophodna, jer, kako je itakao, nedostaje mesta na intenzivnoj nezi.

– Nedostaju mesta na intenzivnoj nezi, dok mesta na odeljenjima u zdravstvenom sistemu u ovom trenutku ima dovoljno. Od nas se traži veliki broj mesta, pa u ovom trenutku otvramo 17 intenzivnih mesta i 30 odeljenskih u stacionaru, od čega je polovina kiseoničkim. Ako bude potrebno i više mesta, proširićemo kapacitete – rekao je on.

Podsećamo, u novembru je prof. dr Baščarević rekao da se “nada da neće biti potrebe da institut po treći put ulazi u kovid sistem”, jer, kako je tada objasnio, “to će se mnogo odraziti na intenzitet rada”.

– Oko 500 traumatizovanih pacijenata nedeljno se pregleda, od toga 50 se primi, 30 operiše. Svakog dana 8-9 operativnih programa… To će mnogo nedostajati ako Banjica bude primorana da uđe u kovid sistem. Nadamo se da će sistem izdržati još ovih par nedelja, a mi cemo nastaviti da radimo ono što radimo svaki dan – naveo je pre dve nedelje direktor Banjice.

Pročitajte još: Pacijent umro u čekaonici kovid ambulante u Vranju

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike