Dr Kisić Tepavčević potvrdila: Vakcinisani mogu da prenose virus

18.02.2021

11:30 >> 17:09

0

Idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo, kaže dr Kisić

Dr Kisić Tepavčević potvrdila: Vakcinisani mogu da prenose virus
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imuni odgovor, u kontaktu sa virusom korona neće se razboleti, ali mogu da prenose virus, izjavila je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za TV K1 navela da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bismo zaštitili druge.

– Osoba koja je vakcinisana i ima antitela, u kontaktu sa virusom korona neće se razboleti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije da nosi virus. Ta osoba se neće razboleti, ali može da prenosi virus. Nošenje maske zbog okoline i te kako ima smisla – navela je dr Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da se vakcinacija dobro odvija, ali da virus stalno upozorava na to da je tu, da nema mesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou juče bio oko 2.500.

– Idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, a sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo, da krenemno u protivnapad sa vakcinom –  navela je dr Kisić.

Da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebano je da od 60 do 70 odsto populacije razvije imunitet.

– Ne da bi virus nestao, već da se ne javlja u epidemijskoj formi – rekla je ona, i dodala da je za to potrebno da se vakciniše između milion i po i dva miliona ljudi.

BILA SAM ZA PRISUSTVO PUBLIKE NA UTAKMICI

MN Press

Na utakmici Crvena zvezda – Milan neće biti navijača, a dr Kisić kaže da je bila jedan od pobornika mogućnosti da navijači budu na stadionu uz poštovanje mera.

– Međutim, nikada nisam bila na utakmici. Kolege su mi rekle da je nemoguće organizovati navijače tako da sede na svakom drugom sedištu, da nose maske, da kada vas ponesu euforija, emocije, atmosfera, sve je drugačije – rekla je ona.

Pročitajte još

Navodi da je nepopularno posle skoro godinu dana govoriti o distanci, maskama, da se ne ide na zimovanje, da se ne putuje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV K1/Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike