Istraživali smo: Da li trudnice i žene koje se spremaju za trudnoću treba da prime vakcinu protiv korone?

20.02.2021

20:30 >> 20:59

0

Autor: R.M.

Trudnicama se ne preporučuje vakcina, ali ne zbog bezbednosti, već zato što nisu dovoljno ispitane na toj populaciji

Istraživali smo: Da li trudnice i žene koje se spremaju za trudnoću treba da prime vakcinu protiv korone?
Copyright Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada je objavila preporuke da se vakcine, koje nude “Fajzer-Biontek” i “Moderna” ne daju trudnicama, a kako saznajemo, i našim lekarima stiglo je uputstvo o davanja vakcina kojima se vakcinišu naši građani. Tamo se navodi da se budućim mamam i dojiljama imunizacija još ne preporučuje, jer vakcine nisu dovoljno ispitane na toj populaciji.

Načelnica porodilišta u GAK “Narodni front” prof. dr Snežana Rakić, potvrđujući to, kaže za “24sedam” da niko od proizvođača tačno ne može da kaže da li trudnice mogu da se vakcinišu jer negde fale studije, a negde se tek rade ispitivanja.

– Nema rezultata ispitivanja nad trudnicama, i čim nemate određeni broj ispitanih slučajeva, onda ne možete da date određenu preporuku kao doktor. Očekujem u skorije vreme da će se proizvođači time pozabaviti i to rešiti. Verovatno će postojati mogućnost da se trudnice vakcinišu kao i protiv običnog gripa – objasnila je ona.

Doktorka Snežana Rakić, Foto: Printscreen/Youtube/nova

U međuvremenu, “Fajzer” i “BioNTek” počeli su studiju svoje kovid-19 vakcine na trudnicama, i to u devet zemalja. Oni su saopštili da je u studiju uključeno 4.000 trudnih volonterki, starosti od 18 godina. One će biti praćene sedam do 10 meseci.

Inače, BBC piše da države imaju različite pristupe kada je u pitanju vakcinacija trudnica. Tako, Velika Britanija daje savet kao i SZO i ne preporučuje trudnicama vakcinaciju, sem ako se radi o izuzetno ugroženim pacijentkinjama. Izrael uključuje trudne žene sa visokim faktorom rizika od drugih bolesti među prioritete za vakcinisanje, jer ne smatraju da je to rizik za njih ili fetuse. Ali, u Indiji je izričito zabranjeno vakcinisanje trudnica, dok ne bude bilo dostupno više podataka.

VTO i vakcinacija

S druge strane, postavlja se pitanje šta sa ženama koje pokušavaju da zatrudne ili su u procesu vantelesne oplodnje (VTO). Kad su u pitanju žene koje pokušavaju da zatrudne, eksperti su proučili inicijalne dokaze i rekli da nema potrebe da se izbegava trudnoća posle vakcinisanja.

Pročitajte još:
– Ne postoje dokazi koji bi sugerisali da vakcine protiv kovida-19 utiču na plodnost ili na bilo kakav biološki prihvatljiv mehanizam na koji bi one mogle da utiču na plodnost – kaže Karli Krubiner, članica stručnog osoblja sa Bermanovog instituta za bioetiku na Džons Hopkinsu.

– Žene treba razuveriti da ove vakcine ne predstavljaju rizik po njihove buduće šanse da začnu ili iznesu trudnoću – kaže ona.

I, doktorka Snežana Rakić smatra da su male verovatnoće da bi moglo doći do problema za žene koje prime vakcinu, a zatim zatrudne.

– Mala je verovatnoća da će doći do problema jer implatacija oplođene jajne ćelije nastaje, u petoj nedelji posle oplođenja. Kada se tiče VTO i kovida vidite da ti procesi traju, ali pod nekim pojačanim merama bezbednosti. Ali muškarci smeju da se vakcinišu, bez obzira da li se spremaju za VTO – objasnila je ona.

Ko se sprema za VTO sam odlučuje, ali evo šta je preporuka

Predsednica udruženja “Šansa za roditeljstvo” kaže za “24sedam” da parovima koji se spremaju za VTO preporučuju da sami izaberu da li će se vakcinisati.

– Prema dostupnim informacijama iz zemlje i iz sveta, i preporukama ESHRE (najvećeg evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju) savet je ukoliko se vakcinišete – da odložite planiranu trudnoću za 2 meseca nakon druge doze vakcine. Ovo važi i za muškarce i za žene. Uticaj vakcine nije dovoljno istražen i ne može se pouzdano reći kako ona utiče na plodnost niti kakav efekat može dati u lečenju neplodnosti ili vantelesnoj oplodnji za sada. Sva istraživanja za sada govore da uticaja nema, ali konačne rezultate možemo imati tek kada se ljudi vakcinišu, nakon toga završe proces vantelesne oplodnje i dobiju željenu bebu – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike