Samo u sedam opština vakcinisano više od polovine najstarijih sugrađana, najlošija situacija među najsiromašnijima

09.03.2021

11:00 >> 11:32

0

Autor: R.M.

Jako mali procenat vakcinisanih starijih od 75 godina ima Crna Trava, Merošina i Tutin

Samo u sedam opština vakcinisano više od polovine najstarijih sugrađana, najlošija situacija među najsiromašnijima
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Samo u šest beogradskih opština i Preševu je vakcinisano više od pola starijih od 75 godina, a u Novom Pazaru, na Ubu, u Lajkovcu, Crnoj Travi i Tutinu i nekim manjim opštinama taj procenat je ispod 15 odsto.

U beogradskim opštinama Stari Grad i Savski Venac vakcinisano je više od 60 odsto građana starijih od 75 godina i trećina svih punoletnih lica. Ali u prigradskim opštinama, poput Mladenovca, Lazarevca i Obrenovca, vakcinu je primilo tek nešto više od 10 odsto stanovnika.

Prema najnovijim podacima Vladine kancelarije za IT tehnologiju na Starom gradu taj procenat iznosi 63,94 odsto starijih od 75 godina, a na Savskom vencu 62,21 odsto. Slede Novi Beograd sa 57,27 procenata, zatim Vračar sa 55,96 i, zanimljivo, Preševo sa 55,09 odsto vakcinisanih starijih od 75 godina, piše Blic.

Više od polovine vakcinisanih ima samo Rakovica. Zanimljivo je da je Kikinda među prvih deset opština po stopi vakcinacije najstarijih građana, Novi Sad je na 11. mestu, Niš na 14. poziciji, a Kragujevac na 19. mestu. Jako mali procenat vakcinisanih starijih od 75 godina imaju najsiromašnije opštine poput Crne Trave (12,39%), Merošine (11,83%) i Tutina sa svega 9,54 procenta.

Baš zato je pre nekoliko dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se uskoro vakcinisati baš u ovim krajevima.

– U narednih desetak dana ću primiti vakcinu, možda baš u Merošini ili Žagubici kako bih dao primer drugima – rekao je Vučić.

Zabrinjavajuće je i što je Novi Pazar kao gusto naseljeni grad među opštinama sa najslabijom stopom vakcinacije najugroženijeg stanovništva od kovida 19. U Novom Pazaru je, naime, vakcinisano tek 14,97 odsto starijih građana od 75 godina.

Pročitajte još:
Takođe, opštine u blizini prestonice, poput Uba i Lajkovca, beleže izuzetno male stope vakcinisanih u ovoj osetljivoj kategoriji – Ub 14,74 procenata, a Lajkovac 13,77 odsto. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve građane, prevashodno starije od 65 godina da se vakcinišu. On je najavio da će ove nedelje krenuti sa radom i posevni punktovi za vakcinaciju na kojima će najstariji, iako nisu prijavljeni preko eUprave ili telefona, moći da se vakcinišu. Prvi takvi otvaraju se već sutra u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici.

– Imamo i imaćemo vakcine. Molim vas kao boga da se vakcinišemo, ne slušajte priče neodgovornih ljudi. Oni to rade za svoje dobro da bi svoje džepove napunili. Vakcinacija čuva živote najstarijih, ali nam opredeljuje i ekonomsku budućnost Srbije – poručio je predsednik Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike