Dr Đerlek o vakcinaciji dece: Bićemo vrlo obazrivi, konsultovaćemo naše stručnjake

25.03.2021

07:22

0

Kada je reč o imunizaciji najmlađih, iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage i konsultovati naše stručnjake - rekao je dr Đerl

Dr Đerlek o vakcinaciji dece: Bićemo vrlo obazrivi, konsultovaćemo naše stručnjake
Copyright Mirsad Đerlek, Youtube/Printscreen, TV B92

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje ozbiljni problemi kada je reč o deci zaraženoj korona virusom, jer ona uglavnom imaju blažu kliniču sliku, te da će naša zemlja biti vrlo obazriva pri donošenju odluke o eventualnoj vakcinaciji mališana.

Naime, pojedine farmaceutske kompanije najavile su, a preneo je američki CNN, da bi sa vakcinacijom dece starije od 12 godina moglo da se krene već od jeseni, dok je najrealnije da će za one mlađe od 12 godina, vakcine biti dostupne početkom 2022, piše “Kurir.”

– Bićemo vrlo obazrivi pri donošenju odluka. U Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju uključićemo najveće stručnjake iz oblasti imunologije, pedijatrije i druge. Istina je da nas je britanski soj iznenadio i više napao mlađu populaciju, ali reč je uglavnom o studentima i srednjoškolcima.

Kada je reč o imunizaciji najmlađih, iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage i konsultovati naše stručnjake – rekao je dr Đerlek.

Pročitajte još

On ističe da se pomno prate sva istraživanja u svetu, a da do donošenja konačne odluke oko vakcinacije dece ima još vremena.

– Pratimo istraživanja u svetu i ukoliko bi se pojavio neki novi soj, koji bi zaista ugrozio zdravlje naše dece ili od 12 ili ispod 12 godina, mogli bismo da razgovaramo na tu temu. Naravno, pod uslovom da se dokaže da je vakcina bezbedna. No, do konačne odluke imamo dosta vremena i takvu odluku nećemo donositi brzo – zaključuje dr Đerlek.

Koronavirus je do juče u 15 sati potvrđen kod 5.297 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 37 pacijenata.

Testirano je 17.684 osoba.

Na respiratoru je 243 pacijenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike