Bez njih ne bi bilo Fajzerove vakcine, a sada imaju novi cilj: Blizanci Štringman žele da razviju lek protiv raka

02.05.2021

12:06

0

Bajontek je proizveo prvu zapadnu vakcinu protiv kovida 19

Bez njih ne bi bilo Fajzerove vakcine, a sada imaju novi cilj: Blizanci Štringman žele da razviju lek protiv raka
Copyright Pixabay

Blizanci Tomas i Andreas Štringman su multimilijarderi koji ulažu u biotehnologije. Među prvima su verovali u bračni par koji je razvio Bajontek-Fajzerovu vakcinu, a sada imaju novi cilj – lek kojim bi se pobedio tumor, piše “Dojče vele”.

Naučnici Ugur Šahin i Ozlem Tureči su u septembra 2007. predstavili Tomasu Štringmanu svoj start-ap Ganimed, koji istražuje novu vrstu lekova protiv raka, zasnovanu na takozvanoj mesindžer ribonukleinskoj kiselini (mRNA).

Štringman je rekao da će “uraditi to”, a braća blizanci i njihovi suinvestitori pridružili su se Ganimedu sa visokom sumom od 150 miliona evra. Položen je kamen temeljac za saradnju sa ljudima koji ubrzo potom osnovali Bajontek sa sedištem u Majncu.

Skoro 13 godina kasnije, Bajontek proizvodi prvu zapadnu i efikasnu vakcinu protiv kovida 19.

Mala firma, kao što je Bajontek, u početku nije raspolagala ni novcem niti kapacitetima da proizvod izvedu na tržište, pa su se zbog toga udružili sa mnogo većim igračem, američkim farmacetuskim divom Fajzerom.

Jednojajčani blizanci Andreas i Tomas Štringaman imaju po 71 godinu i odavno su postali multimilijarderi i to baš od farmaceutske industrije.

San je lek protiv raka

Blizanci Štringman imaju na vidiku novu nemačku kompaniju: minhensku laboratoriju za leukemiju MLL. Vizija osnivača MLL je zapanjujuće slična viziji osnivača Bajonteka – jednog dana će svaki pacijent sa karcinomom biti lečen lekom koji je po njegovoj meri, prilagođen individualnim potrebama.

Tomas Haferlah, direktor MLL-a osnovanog 2005, kaže da „nam predstoji skok u tehnologiji koji je sličan onom od telefona sa brojčanikom do pametnog telefona“.

Svake godine samo u Nemačkoj od leukemije oboli oko 14.000 ljudi. Uspeh terapije u velikoj meri zavisi od vremena i tačnosti dijagnoze. To je oblast Minhenske laboratorije za leukemiju (MLL). Otprilike 200 zaposlenih analizira uzorke od oko 60 procenata svih pacijenata sa leukemijom u Nemačkoj – više od 80.000 godišnje.

Prema dobro upućenim izvorima, braća Štringman koji su u nemačke biotehnološke firme pre pandemije uložili najmanje pola milijarde, govore o mogućem manjinskom udelu u MLL-u.

Pročitajte još
U intervjuu pre dvanaest godina braća kojoj pripada polovina akcija Bajonteka čija se vrednost sada procenjuje na 24 milijarde dolara, rekli su šta žele:

– Razviti lek protiv raka koji ne samo da produžava život, već i pobeđuje tumor. Takav lek bi bio apsolutni vrhunac, trešnja na torti – naveli su oni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike