"Ako ovako nastavimo, uz oprez i vakcinaciju čeka nas opuštanje": Dr Kisić o epidemiološkoj situaciji

04.05.2021

13:20

0

Autor: M.V.

Postoje delovi zemlje gde nije visok obuhvat imunizacije, ističe ministarka i članica Kriznog štaba i poziva na istrajnost u borbi protiv virusa

"Ako ovako nastavimo, uz oprez i vakcinaciju čeka nas opuštanje": Dr Kisić o epidemiološkoj situaciji
Darija Kisić Tepavčević Tanjug/Rade Prelić

Epidemiloška situacija je poslednjih nedelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji, izjavila je danas ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević. Kako je istakla, praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze, ali se nada da se za dve nedelje neće videti značajnije promene izazvane opuštanjem tokom prazničnih dana.

24sedam/ Goran Sivački

– Ono što nam je išlo u prilog bilo je toplo vreme, pa je većina okupljanja bila na otvorenom prostoru, koji je manji faktor rizika. Uz to, znatan broj građana je vakcinisan, a i većina građana se ponaša savesno i odgovorno – rekla je dr Kisić Tepavčević za Tanjug.

“Opuštanje” zdravstvenog sistema

Osim pada broja novozaraženih, najbolji pokazatelj povoljnije epidemiološke situacije jeste i manji broj prijema u bolnice, a veći broj otpusta, napominje ministarka i poručuje da su, ukoliko se nastavi ovim tempom, moguća “opuštanja” zdravstvenog sistema.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

KBC “Bežanijska kosa” je izašao iz kovid sistema, a ministarka najavljuje da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom, sigurno biti donete mere da se još neke bolnice vrate u redovan režim rada, iako, dodaje, i tu treba biti oprezan, što pokazuje i prethodno iskustvo.

– Ako nastavimo sa ovakvom svešću, i ovakvim odzivom na vakcinaciju, sigurno nas u narednom periodu čekaju i opuštanja i dosta povoljnija situacija – navela je ona.

Inače, u Srbiji je do sada dato više od 3,5 miliona doza vakcina.

Kisić Tepavčevićeva ističe da posebno ohradbruje podatak da se sve više mladih prijavljuje za vakcinaciju.

Pročitajte još
– Nažalost, postoje delovi zemlje gde nije visok obuhvat imunizacije, kao što su Novi Pazar, gde je vakcinisano svega 14,5 odsto građana, zatim Sjenica sa devet odsto i Tutin sa 7,1 odsto. Pozivam ih da svojim primerom pokažu da su istrajni u ovoj borbi i da zajedno ubrzano idemo ka kolektivnom imunitetu – apelovala je ministarka.

Ona ističe i podatak da je od 27. aprila u Srbiji zvanična preporuka da vakcinu proizvođača Fajzer-Biontek mogu da prime i deca uzrasta od 16 i 17 godina, što se u ostalim zemljama već neko vreme primenjuje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti