Dr Đerlek: Preporuka je da se tinejdžeri vakcinišu, oni su "super prenosioci"

10.05.2021

12:04

0

Preporuka stručnog komiteta da se tinejdžeri vakcinišu doneta je 26. aprila i prosleđena je svim vakcinalnim punktovima u zemlji

Dr Đerlek: Preporuka je da se tinejdžeri vakcinišu, oni su "super prenosioci"
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Tinejdžeri od 16 i 17 godina koji su označeni i kao “super prenosioci” virusa, mogu da se vakcinišu na svim vakcinalnim punktovima u Srbiji uz prethodnu konslutaciju sa svojim pedijatrom, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Preporuka stručnog komiteta da se tinejdžeri vakcinišu doneta je 26. aprila i prosleđena je svim vakcinalnim punktovima u zemlji, a cepivo koje ta populacija može da primi je proizvođača Fajzer-Biontek, podseća Ðerlek.

On ističe da je poželjno da imaju nalaz ili potvrda pedijatra o zdravstvenoim stanju, posebno zbog lekara koji rade na vakcinalnim punktovima.

-Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, nažalost ima i onkoloških pacijenata, dece sa nasleđenim ili urođenim srčanim manama, i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra- ističe Ðerlek.

On poručuje da je cilj vakcinacije tinejdžera da se spreči zaražavanje u toj populaciji i podseća da je bilo pacijenata sa 16 i 17 godina koji su imali tešku kliničku sliku.

Tinejdžeri mogu da se vakcinišu na svim punktovima u zemlji i bez prethodne prijave preko portala e-uprave, kaže Ðerlek.

Na pitanje koliko njih se do sada vakcinisalo Ðerlek kaže da ga raduje činjenica što se sve više mladih vakciniše. .

-U Beogradu je do sada vakcinisano preko 6. 500 hiljada studenata i taj broj će, nadam se rasti – kaže Ðerlek koji veruje i u njihovu motivisanost, jer, kako kaže, ukoliko se mladi u dovoljnom broju ne odazovu vakcinaciji, biće preveliki rizik organizovati okupljanja i koncerte j koji bi mogli da ugroze epidemijsku situaciju.

Pročitajte još

Na sreću svih u Srbiji, epidemiološka situacija se popravlja i ukoliko se sa masovnom vakcinacijom nastavi, očekuje se mirnije leto a od jeseni i život punim plućima, ističe on.

-Da bismo se svi malo opustili i pružili sebi i koncerte i letovanja, pre toga moramo uraditi nešto što je društvena odgovornost a to je vakcinisati se, zaštititi svoje zdravlje i onda će nam biti potpuno omogućeno da se vratimo normalnom životu -zaključio je Ðerlek.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike