Dr Popadić: Daleko smo od kolektivnog imuniteta! Boljitak tek od jeseni

13.05.2021

07:16 >> 08:29

0

Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome, kaže imunolog

Dr Popadić: Daleko smo od kolektivnog imuniteta! Boljitak tek od jeseni
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Imunolog profesor dr Dušan Popadić izjavio je da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni, ako se ne uspori imunizacija.

Profesor Popadić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000, što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja, ali i dalje nije dovoljno dobro.

Smatra da ni mere koje su sada na snazi nisu posebno restriktivne, i dodaje da će o njihovom daljem popuštanju odlučivati Krizni štab.

Dr Popadić navodi da smo još uvek dosta daleko od kolektivnog imuniteta.

Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Ali sada nismo blizu toga. Ako se ovim tempom nastavi, možda će to biti do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije – istakao je profesor.

Vakcinacija neće biti sezonska

AP Photo/Matthias Schrader, FILE)

Dodaje da nema mnogo smisla proveravati imunitet posle vakcinacije, ukoliko nije reč o nekoj kliničkoj studiji.

Dr Popadić ne očekuje da vakcinacija protiv koronavirusa postane sezonska jer je, kako kaže, imunski odgovor dobijen vakcinom sveobuhvatan.

– Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj, i zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija – svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus – naglašava dr Popadić.

Ističe da ćemo svi moći da skinemo maske kada broj novih slučajeva bude mali dvocifreni broj.

Pročitajte još

– Ko bira da se ne imunizuje, postoji mogućnost da se zarazi, a da to posle može da košta društvo i naročito neke pojedince u našem društvu – kaže profesor Popadić.

Prema njegovim rečima, mogu da se vakcinišu žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice koje su u drugom i trećem trimestru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike