Plaćeno letovanje biće moguće uz - doplatu! Muke naših turista pred sutrašnji start sezone u Grčkoj

14.05.2021

06:29 >> 08:13

0

Naši građani obelodanili su da im agencije traže doplatu za prošlogodišnje aranžmane koje nisu mogli da iskoriste zbog kovida

Plaćeno letovanje biće moguće uz - doplatu! Muke naših turista pred sutrašnji start sezone u Grčkoj
Copyright Pixabay

Sutra počinje nova turistička sezona u Grčkoj, a još ima naših turista koji od prošle godine čekaju da iskoriste zamenski vaučer jer nisu mogli na put tada zbog kovida. Naime, neki od njih strahuju da možda ni ove godine neće moći da otputuju do omiljene destinacije jer im sada, kako tvrde, agencije za aranžmane traže doplatu od 70, 100, a nekima i astronomskih 600 evra.

Pixabay

Oni su probleme sa kojima se suočavaju podelili na najpoznatijoj fejsbuk-stranici posvećenoj ljubiteljima Grčke. Kako kažu, zamenske vaučere za letovanje, koje su dobili prethodne godine zbog nemogućnosti organizovanja putovanja, sada mogu da iskoriste samo uz doplatu, pa čak, kako tvrde, za identične aranžmane.

–  Mi smo prethodne godine uplatili 700 evra za hotel u Haniotiju, a sada nam za istu ponudu traže čak 1.300 evra. Usluga koju smo uplatili podrazumeva polupansion, a sada nam za stotine evra više nude isto to. A ako bismo hteli da pomerimo termin, morali bismo minimum još 100 evra da doplatimo – napisala je jedna Srpkinja, dok je druga dodala:

– Zvala sam agenciju u kojoj sam prethodne godine uplatila aranžman za letovanje u Grčkoj, na Krfu. Kako su mi rekli, pre dva dana su izbacili ponude za destinacije za zamenske vaučere, ali ono što ja čekam još nisu. Rekli su mi da se čeka na odgovor vlasnika smeštaja i da će nam, ukoliko nešto bude sporno, dati opciju za drugo mesto ili drugi apartman, a od toga zavisi da li ćemo morati da doplaćujemo ili ne.

U diskusiju se nadovezao i nezadovoljan građanin, koji je napisao da je otišao u agenciju, izabrao isti termin i smeštaj kao i prethodne godine, međutim, rečeno mu je da mora da uplati još 70 evra. Kao razlog za to, u agenciji su mu rekli da su, zbog pandemije, smanjili broj putnika u autobusu.

Ne važe ponude?!

U želji da proverimo informacije i šta se tačno dešava, novinari našeg portala pozvali su agenciju za koju su građani rekli da traži doplatu. A u toj turističkoj agenciji su nam rekli da su ponude koje su ranije uplatili prošlogodišnje, da one sada mahom ne važe, jer imaju nove.

– Građani moraju da gledaju aktuelne ponude. Neke ponude su ostale iste, ali ukoliko prošlogodišnje više nema, novac ćemo prebaciti za najsličniju ponudu. Uglavnom su u pitanju iste destinacijije, u približno istom terminu ili u drugom hotelu. A ukoliko je takav aranžman sada skuplji, novac koji su uplatili prethodne godine prebacuje se na aktuelnu ponudu, uz doplatu – poručili su zaposleni u toj agenciji.

Pixabay

Znam za problem

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić potvrdio je za “24sedam” da je upoznat sa takvim slučajevima, ali ih lično nije proveravao. Kako kaže, postoje dve opcije – da su agencije zaista to uradile, što ne bilo zakonito, ili da je došlo do zabune. Ipak, ukoliko bi se ispostavilo da je u pitanju prvi slučaj i da su agencije zaista povećale cenu bez osnova, Seničić kaže da taj potez nema opravdanja.

Foto: Printskrin/N1

– Ukoliko je aranžman identičan, odnosno ukoliko je sve ostalo isto kao i prethodne godine – vreme, tačnije termin polaska, broj dana, hotel, soba, broj putnika, onda nema opravdanja za takvo povećanje cena. Turističke agencije u tom slučaju ne bi smele da prave takve korekcije cena putovanja – izričit je on.

Kada je u pitanju doplata zbog manjeg broja putnika u autobusu, Seničić kaže:

–  Tačno je da agencije imaju orgraničenje i da više ne mogu da voze krcate autobuse. Uslov je da popunjenost autobusa može da bude maksimum 75 odsto od ukupnog kapaciteta, a za tako nešto moguće je tražiti doplatu. Ipaka, suma od 70 evra nije realna, očekivano je da se traži 10, najviše 20 evra. Kako cena karte do Grčke, u zavisnosti od letovališta, košta između 60 i 90 evra, apsurdno je nekome tražiti da plaća iznos za koji može zapravo da kupi još jedno mesto – naveo je Seničić.

S druge strane, istakao je on, trebalo bi detaljno proveriti da li je baš sve tako kao što kažu naši putnici, jer, ističe, postoji mogućnost da je došlo do nesporazuma.

– Da razjasnimo, agencija ima pravo da promeni smeštaj ukoliko vlasnici još uvek nisu dali ponudu ili ako su odustali od izdavanja apartmana ili hotela. U tom slučaju moguće je da cena bude nešto viša. Takođe, ukoliko putnici sami žele da promene termin polaska ili broj noćenja, važiće isto pravilo. Tada putnici treba da se dogovore sa izabranom agencijom oko svih detalja, pa i cene aranžmana – naveo je direktor Jute.

Pročitajte još

Kako stići do Grčke?

Automobilom ili autobusom u Grčku je iz naše zemlje moguće ući preko preko Bugarske, a od danas je za sve srpske državljane koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test otvoren i granični prelaz Evzoni kroz Severnu Makedoniju.

Tu informaciju je podelila premijerka Ana Brnabić, a sinoć je potvrdio i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

– Imao sam sjajan radni sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Obavestio me je da od sutra granični prelaz Evzoni otvoren za sve građane Severne Makedonije koji imaju negativan PCR test, pisani dokaz o prijemu dve doze vakcine protiv kovida 19 ili pozitivan rezultat na antitela – napisao je Zaev na svom zvaničnom fejsbuk-profilu.

A u znak zahvalnosti Srbiji zbog poklonjenih vakcina i pomoći u masovnoj vakcinaciji makedonskih državljana, putarina kroz ovu zemlju biće besplatna od 15. juna do 15. avgusta.

Inače, premijer Grčke Kirijakos Micotakis danas je rekao da se raduje dolasku srpskih turista, kao i da će Grčka primiti sve posetioce koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR ili antigentski test, pri čemu se, kako kaže, neće primenjivati restriktivne mere karantina.

On je potom podsetio da granicu mogu da pređu svi turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji i da Grčka priznaje sve vakcine koje se koriste u Srbiji.

Pregled stanja

Ulazak u strane zemlje bez ograničenja:

– Severna Makedonija

– Bosna i Hercegovina

– Crna Gora

– Albanija

Sa negativnim PCR testom ili sertifikatom o vakcinaciji:

– Grčka (PCR/digitalni sertifikat)

– Turska (PCR/digitalni sertifikat)

– Egipat (PCR)

– Kipar (PCR/digitalni sertifikat)

– Tunis (PCR)

– Slovenija (digitalni sertifikat)

Hrvatska (PCR/digitalni sertifikat)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike