Popović: Efikasnost ruske vakcine "sputnjik V" 97,6 odsto

28.05.2021

08:46 >> 08:52

0

Autor: R.M.

Ministar u Vladi Nenad Popović izjavio da je Srbija lider u Evropi sa više od 28 odsto potpuno vakcinisanih građana

Popović: Efikasnost ruske vakcine "sputnjik V" 97,6 odsto
Copyright Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP)

Zahvaljujući vakcinama koje je pribavila, među kojima je i “sputnjik V”, Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi, sa više od 28 odsto potpuno vakcinisanih građana, što je duplo više od evropskog proseka, istakao je danas ministar u Vladi Nenad Popović.

U izjavi za Tanjug, Popović je ukazao da je uspešna kampanja vakcinacije omogućila Srbiji da smanji dnevnu prosečnu stopu zaraženih 12 puta u odnosu na najvišu stopu krajem marta i početkom aprila ove godine.

Govoreći o rezultatima globalnog istraživanja Ruskog fonda direktnih investicija, u kojem su učestvovale i srpske institucije, Popović je istakao da oni pokazuju da je “sputnjik V” bezbedna i visoko efikasna vakcina.

Prema njegovim rečima, efikasnost vakcine “sputnjik V” iznosi čak 97,6 odsto, što su rezultati dobijeni na osnovu analize podataka kod onih koji su primili obe doze vakcine u periodu od decembra 2020. do kraja marta ove godine u Rusiji.

Pročitajte još:
– Na 100.000 doza vakcina “sputnjik V”, zabeležen je samo 31 neželjen slučaj – rekao je Popović. Najčešce reakcije bile su povišena temperatura, malaksalost i bol u mišićima i na mestu uboda.

– Najvažnije je da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinacijom, kao ni slučajeva cerebralne venske tromboze posle vakcinacije – istakao je Popović.

On je dodao da je Srbija bila nezavisna u odabiru vakcina i donosila je odluke bez političke pristrasnosti, navodeći da su zdravlje i životi građana bili ugroženi, a da je najefikasniji način da se sačuvaju bio kroz nabavku što većeg broja vakcina.

Zahvalio je ruskim partnerima na podršci u isporuci vakcina, a posebno na tome što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi vakcine “sputnjik V” u Institutu “Torlak”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike