Vakcinacija dece protiv kovida uskoro u Srbiji?: Epidemiolog otkriva da li će cepivo biti obavezno

31.05.2021

10:27 >> 11:42

0

Prof. dr Branislav Tiodorović napominje da su vakcine proizvođača Fajzer i Astra Zeneka do sada mogle da se daju deci od 16 godina, a Sinofarm i Sputnjik V o

Vakcinacija dece protiv kovida uskoro u Srbiji?: Epidemiolog otkriva da li će cepivo biti obavezno
Copyright RTS printscreen

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je “zeleno svetlo” za vakcinaciju dece i adolescenata između 12 i 16 godina vakcinom “Fajzer/Bajontek”, a sada se očekuje da i srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) pokrene proceduru kako bi i kod nas bilo odobreno isto cepivo za one starije od 12 godina.

Ovo je za “Novosti” potvrdio prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, koji je istakao da je odobrenje EMA velika stvar:

Pixabay

– Ima već mesec i nešto dana kako smo očekivali ovu odluku. Ona je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa – rekao je prof. dr Tiodorović.

Prema rečima našeg epidemiologa, vakcine proizvođača “Fajzer/Bajontek” i “AstraZeneka” do sada su mogle da se daju deci od 16 godina, a “Sinofarm” i “Sputnjik V” starijima od 18:

– Nama su adolescenti već pokriveni, a neki su se i vakcinisali ovih dana. Sada će moći da im se pridruže i mlađi drugari, jer to je jedini mogući način da se virus korona dotuče – poručio je epidemiolog.

Ipak, sa pojavom ove mogućnosti, brojni roditelji u Srbiji naveli su na društvenim mrežava da se ne slažu sa vakcinacijom dece i mladih.

Prof. Tiodorović na to odgovara da odobrenje “Fajzerove” vakcine ne znači da je ona obavezna:

Pročitajte još
– Odluku da li će je dete primiti ili ne roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete. Jer, pokazalo se da deca sa hroničnim oboljenjima mogu da razviju tešku kliničku sliku, pa i da dođe do fatalnog ishoda – zaključio je prof. dr Tiodorović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike