Srpski heroji: Čuveni dr Laza danas bi napunio 66 godina, a ovaj dan zauvek će pamtiti jedna Jelena

31.05.2021

18:26

0

Autor: 24sedam

Na današnji dan rođen je čuveni srpski hirurg dr Miodrag Lazić, koji je umro od posledica infekcije koronavirusom, a danas je prvi put uručena nagrada s nj

Srpski heroji: Čuveni dr Laza danas bi napunio 66 godina, a ovaj dan zauvek će pamtiti jedna Jelena
Copyright Foto: Wikipedia

Da ga nije ubio koronavirus 14. aprila prošle godine, odmah na početku epidemije kovida u Srbiji, čuveni srpski hirurg dr Miodrag Lazić, koji je svoje poslednje dane proveo u niškom Kliničkom centru, gde je bio direktor Urgentnog centra, danas bi napunio 66 godina. Dr Laza, kako su ga svi iz milošte zvali, i posle svoje smrti i dalje živi kroz sve živote koje je spasao. A spasavao je čak i onda kada je znao da svoj život rizikuje.

Kovid

Tako je bilo i kada je u Srbiju stigao koronavirus. Ubio ga je dva meseca pred penziju. Dr Laza je znao ishod te poslednje borbe koju je vodio i u svojoj oproštajnoj poruci, između ostalog, tada je rekao da je „otišao časno pošteno“ i da je „kao direktor Urgentnog centra dva meseca pred penziju, stajao ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara“.

Danas, povelja i zahvalnica sa likom tog hirurga, kao i novčana nagrada, dodeljeni su najboljem studentu Medicinskog fakulteta u Nišu Jeleni Milošević.

I tu nagradu će ubuduće svake godine, na dan rođenja doktora Laze, 31. maja, dodeljivati niška Opština “Medijana” kako bi se sačuvalo sećanje na heroja i dugogodišnjeg niškog lekara.

Nagrada će, kako kažu iz ove opštine, biti dodatni podstrek studentima da slede put doktora Laze, a povelju, zahvalnicu i 100.000 dinara najboljem studentu dodelili su njegova ćerka Nina Vujošević i zvaničnici ove niške opštine.

Emotivan dan

– Danas je vrlo emotivan dan jer bismo slavili mom ocu rođendan, da je uspeo da pobedi koronu. Ali velika mi je čast što sam ovde, da ova nagrada nosi njegovo ime. On bi bio presrećan da zna da će od danas najbolji student Medicinskog fakulteta u Nišu nositi nagradu „Dr Miodrag Lazić“. Jeleni želim sve najbolje u daljem školovanju – rekla je Nina.

Dodeljena nagrada najboljoj studentkinji: 24sedam/Maja Kostic

Jelena kaže da je nagrada inspiracija za dane koji dolaze, da se što bolje odazove svom životnom pozivu, baš onako kako je to i doktor Laza činio.

– Velika mi je čast, upravo zbog njegovog dugogodišnjeg rada, ugleda i plemenosti, ova nagrada za mene znači samo podsticaj da nastavim da se trudim i radim i usavršavam profesionalno. Planiram da nastavim sa postdiplomskim studijama u Nišu – istakla je Jelena Milošević.

Predsednik gradske Opštine „Medijana“ Nebojša Kocić kaže da će “Medijana” od sada svake godine dodeljivati nagradu najboljem student Medicine, kako bi se sačuvao lik i delo najpoznatijeg niškog hirurga.

Odlikovanje, Foto: 24sedam / Maja Kostić

– Opština se trudi da ne padne u zaborav jedan heroj, jedan junak koji je zadužio čitavo srpstvo, koji je uvek bio tu da pomogne na svim mestima gde je to bilo neophodno. Opština se potrudila i da odmah nakon smrti ispuni poslednju želju doktora Laze, kada je intoniran Marš na Drinu i, u dogovoru sa Eparhijom niškom, projektovan njegov lik na Hramu svetog cara Konstantina i Jelene – kazao je on.

Spomen – ploča

Podsetimo, na godišnjicu smrti Miodraga Lazića u glavnom holu Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra otkrivena je spomen-ploča u prisustvu porodice, ministra zdravlja, brojnih kolega i poštovalaca, a sve u čast ratnog hirurga, odlikovanog heroja i dugogodišnjeg lekara ove zdravstvene ustanove.

Foto:Privatna arhiva

Prošle godine u Nišu je predstavljeno i novo izdanje njegove autobiografske knjige “Dnevnik ratnog hirurga”, koje je odštampalo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministarstvo odbrane.

Nakon njegove smrti Ministarstvo je najavilo štampanje novog izdanja koje je izdala agencija Srna, koje je dostupno i u bibliotekama širom Srbije, a knjiga je u isto vreme postala i deo edicije „Ratnik” u izdanju Medija centra „Odbrana” Ministarstva odbrane.

Pročitajte i

Čuveni dr Laza, do poslednjeg trenutka, nekoliko meseci pred odlazak u penziju, bio je u prvim redovima u borbi za ljudske živote, uprkos koronavirusu, ali i činjenici da je i sam spadao u rizične grupe. Virus ga, nažalost, nije zaobišao. Zarazio se malo posle prvog potvrđenog slučaja u Nišu, a nakon 15 dana borbe sa virusom, tu poslednju bitku je izgubio 15. aprila 2020. godine. U njegovu čast, ime je ponela i jedna niška ulica u blizini Klinikog centra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike