Premijerka Brnabić: Od 1. septembra veštačka inteligencija se uvodi u nastavni program

01.06.2021

11:28

0

Autor: M.V.

Plan je da do kraja 2022. godine u potpunosti digitalizujemo sve škole i obrazvoni sistem, istakla je premijerka naše zemlje

Premijerka Brnabić: Od 1. septembra veštačka inteligencija se uvodi u nastavni program
Copyright Premijerka Srbije Ana Brnabić; Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Od prvog septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, a programiranje je od 2017. godine postalo obavezan predmet od petog razreda osnovne škole.

Pixabay/William Iven

– Od 2017. godine poceli smo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i plan je da u potpunosti digitalizujemo sve naše škole i obrazvoni sistem do kraja 2022. godine – poručila je Brnabićeva.

Kako ističe, prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija je odličan primer da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta. Tu obuku je, kaže, do sada završilo više od 2.000 kandidata i sa tim procesom se nastavlja.

– Što se tice digitalne povezanosti, naš cilj je da obezbedimo širokopojasnu mrežu za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine – poručila je premijerka i dodala da je Srbija u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade.

Profimedia

– Mi smo se okrenuli pa skoro u potpunosti ka elektronskoj upravi kao najboljem načinu da građanima i privredi obezbedimo efikasnu, transpranetnu, responzivnu javnu upravu. Ne čini mi se preterano kada kažem da je svaki pojedinac u Srbiji u poslednjih pet godina shvatio važnost digitalizacije – rekla je ona.

Prema premijerkinim rečima, posebna prednost digitalizacije se videla u situaciji sa pandemijom koronavirusa.

Ona je navela da je digitalizacija neophodna da se pružaju bolje javne usluge, da država bude na raspolaganju građanima 24 sata, kao i za kvalitetnije obrazovanje i konkurentniju privredu.

Brnabić je kazala da u Srbiji dnevno oko 10.000 građana postaju E-građani na portalu uprave, a da je za to jednim velikim delom zaslužen sistem imunizacije.

Pročitajte još
– Fokus ka digitalizaciji ogleda se u velikim investicijama kao što su uvođenje širokopojasne mreže u svim naseljima, izgradnja data centara, tehnoloških parkova, poboljšanje pristupačnosti za sve kategorije društva – zaključila je premijerka Brnabić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike