Država davala novac i vaučere za vakcinisanje, da li se opet spremaju novi podsticaji?

02.06.2021

09:12 >> 09:22

0

Autor: R.M.

Zbog malog odziva mladih za vakcinaciju, kao podsticaj predloženi vaučeri za putovanja u vrednosti od 50 evra

Država davala novac i vaučere za vakcinisanje, da li se opet spremaju novi podsticaji?
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Iako su svi mislili da je 31. maj poslednji dan kada će moći da se vakcinišu, a da pritom dobiju 3.000 dinara, Krizni štab je najavio promenu najavio da je mogućnost za dobijanje novca uz imunizaciju produžena, i sada podrazumeva registraciju na eUpravi večeras do ponoći, i obaveznu vakcinaciju u roku od sedam dana.

Vakcinacija u našoj zemlji je, čini se, dostigla svoj maksimum. Penzioneri su oni koji su se najviše vakcinisali, dok mladi još uvek “zaziru”, te su sada ciljna grupa oni između 16 i 30 godina, i traži se način za njihovu stimulaciju. Ukoliko to imamo u vidu, ne čudi što je na pomolu nova odluka o vaučerima za putovanje u visini od 50 evra koje će mladi dobijati ukoliko se vakcinišu.

Na ovu ideju došla je Naconalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), koja je istu predložila resornim instutucijama. Plan je da država subvencioniše 30 evra, a turističke agencije 20 evra.

24sedam/Goran Sivački

Iako YUTA odgovor od nadležnih organa još uvek nije dobila, čini da je ovo svakako maštovit i efikasan način za stimulisanje mlađe populacije, gde bi se pored imunizacije rešio i problem turizma kao najpogođenije oblasti.

Ključna tema jučerašnje sednice – rad ugostiteljskih objekata, takođe je doživela određene izmene. Naime, dosadašnje radno vreme do 22 sata produženo je, te će sada njihov rad biti dozvoljen do ponoći. Ova odluka se, preciznije, odnosi na kafiće i restorane, a isto tako i na kioscima ćemo moći da kupujemo kao u “dobra stara vremena” od 00 do 24 sata, dok će se i bioskopima produžiti radno vreme, pa će projekcija u njima biti moguća do 23 sata.

Iako proslave, svadbe i mature još uvek nisu dozvoljene, i o njihovom radu će tek naknadno biti reči, odlučeno je da se poveća broj učesnika na kongresima, pa će tako on biti duplo veći i iznosiće 200 ljudi.

Ukidanje besplatnog PCR testa za Nemačku mera je koja je mnoge iznenadila, jer nisu ni bili upoznati s istom. Kako god, više nije na snazi, pa će od danas svi koji iz Srbije putuju za Nemačku morati da plate za antigensko ili PCR testiranje na prisustvo kovida 19.

YUTA je i kod ovog problema predložila rešenje, i to u vidu niže cene PCR testa za sve turiste tokom sezone, kao i to da se obezbede besplatni PCR testovi za decu uzrasta do 14 ili 16 godina, s obzirom da oni i ne mogu da budu vakcinisani, pa je za njih PCR obavezan. Ispred YUTA organizacije smatraju kako bi ovo bio dobar način da se roditelji motivišu za imunizaciju, međutim, da li će odluka biti usvojena i kada, još uvek je upitnik.

Iako gore navedene mere predstavljaju samo ublažavanje već postojećih, pa do vraćanje u “staru normanost”, čini se, još uvek nismo ni blizu, Krizni štab je na sednici održanoj juče objasnio i pod kojim uslovima bismo mogli čak i to da očekujemo. Odgovor je – kada budemo imali više od 50 odsto vakcinisane punoletne populacije, ili ti, oko 2.8 miliona stanovnika, a još jedan od uslova je i manje od 100 zaraženih na dnevnom nivou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike