Male mature: Roditelji na mukama, ministarstvo na čekanju, a Krizni štab još ćuti!

08.06.2021

18:45 >> 19:18

0

Kraj školske godine je tu, o proslavama maturskih večeri još škole nisu dobile zvanične informacije, dok u resornom ministarstvu čekaju odluku nadležnih

Male mature: Roditelji na mukama, ministarstvo na čekanju, a Krizni štab još ćuti!
Copyright Pixabay

Misterija o održavanju maturskih večeri i dalje nije razrešena. Naime, učenici osmog razreda raspustili su se danas, nakon čega ih očekuju završni ispiti i upis u srednje škole. U međuvremenu, tradicionalno bi trebalo da se održi i proslava maturske večeri, a koja je još pod znakom pitanja zbog situacije u vezi sa epidemijom kovida.

Profimedia

Svršeni osmaci željno iščekuju da krunišu osnovno obrazovanje i obuku svečane haljine i košulje, dok njihovi roditelji muče muku da li da uopšte odvajaju novac za nešto što nije sigurno da će se održati.

Nadležni su rekli

Najpre je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić krajem maja rekao da je ovo ministarstvo “uputilo upit Kriznom štabu da se sagleda mogućnost da učenici matursko veče proslave u dvorištu škola”.

Ministar prosvete Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački

Kasnije, 2. juna ministar je izjavio da će Krizni štab za suzbijanje koronavirusa odlučiti da li će biti proslava matura i ocenio da tome treba pristupiti “odgovorno, bez obzira na emocije”.

Danas su i novinari “24sedam” uputili pitanja ovom ministarstvu, međutim, dobili smo isti odgovor  – krajnja odluka zavisi od Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

– Imajući u vidu bezbednost učenika i zaposlenih, organizovanje proslava maturskih večeri zavisi od odluke Kriznog štaba. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će postupati u skladu sa preporukama Kriznog štaba i odlukama Vlade Srbije – navodi se u odgovoru ovog ministarstva.

U školama u Srbiji, kako su nam rekli, “ništa ne znaju, jer im, preporuka od ministarstva, ali ni školskih uprava, još nije stigla”.

Još bez odluke

I dok su sve oči sada uprte u Krizni štab, kako “24sedam” saznaje iz krugova bliskih Vlade Srbije, razgovora o organizivanju matura još nije bilo!

Pixabay

Takođe, kako naš izvor navodi, čak ni članovi medicinskog dela Kriznog štaba još nisu razgovarali o tome.

– Kada će i da li će biti reči o tome, još se ne zna – kaže nam naš izvor.

Novinari “24sedam” pokušali su da saznaju od članova medicinskog dela Kriznog štaba da li će konačno dati preporuku o organizovaju malih matura, ali se niko od njih, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nije javljao na telefon.

Nije ista vrsta okupljanja

Ipak, vođeni željom da rešimo nedoumicu zbog čega su dozvoljena okupljanja u restoranima, žurke u klubovima, ali ne i organizovane proslave i veselja za male maturante, pozvali smo i kabinet premijerke naše zemlje.

Darija Kisić
Tanjug/Strahinja Aćimović

Tamo su nas podsetili na reči Darije Kisić Tepavčević o proslavama matura, nakon odluke o povećanju broja učesnika na kongresima, poslovnim i naučnim skupovima na 200 osoba.

– Doktorka Kisić je rekla da to nije ista vrsta okupljanja. Za sada se ne zna kada će biti sledeća sednica Kriznog štaba i šta će se dešavati u vezi sa maturama – objasnili su oni.

Doktorka Kisić je rekla i da će se “sigurno” razmatrati ovo pitanje jer je sve povoljnija epidemiološka situacija za okupljanja. Ona je tada dodala da će mature najverovatnije biti dozvoljene, ukoliko se budu organizovale u školama u kontrolisanim uslovima.

Na posletku, zvanični stav struke i nadležnih i dalje nije poznat, a mali maturanti, njihovi roditelji i zaposleni u školama moraće da se strpe do konačne odluke. Ukoliko okupljanje bude dozvoljeno, pitanje je kako će se procedura ispoštovati, jer organizacija podrazumeva i proces raspisivanja javnih nabavki, za šta je ipak potrebno vremena.

Pročitajte još
Do tada, mnogi od učenika su nam rekli da razmišljaju da samostalno organizuju proslave u kafićima, ali postoji opasnost da se epidemiološke mere u takvim nekontrolisanim uslovima neće sprovoditi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike