Razrešili smo Gordijev čvor oko ulaska u Grčku: Brzi antigenski test vam ne treba!

09.06.2021

06:00 >> 07:04

0

Autor: R.M.

Ulazak u Grčku biće omogućen našim građanima uz negativan PCR test ili dve vrste potvrda

Razrešili smo Gordijev čvor oko ulaska u Grčku: Brzi antigenski test vam ne treba!
Copyright Profimedia

Iako se u medijima pojavila vest da će naši građani moći da uđu u Grčku sa negativnim brzim antigenskim testom, ova informacija, po svemu sudeći, nije tačna. Kako smo uspeli da saznamo u Ambasadi Srbije u Atini, ulazak našim građanima biće omogućen ukoliko imaju PCR test, potvrdu o završenoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu.

– Građani mogu da uđu u Grčku ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, potvrdu od nadležnog organa da su završili vakcinaciju, najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, koja treba da sadrži tip primljene vakcije i broj doza, a u obzir dolazi i potvrda o preležanoj bolesti, od dva meseca do devet meseci pre putovanja – objasnili su za “24sedam” u našoj ambasadi.

Potvrđeno i na sajtu 

Ova informacija objavljena je i na sajtu Ambasade. U njoj se naglašava da su PCR testiranja oslobođena deca starosti do šest godina, a što se tiče potvrda, one moraju biti na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.

Grčka, Pixabay

“Takođe, putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom. Ako je test pozitivan, u obavetzi su da provedu u kućnoj izolaciji 10 dana, u objektu koji izaberu ili onom koji će im biti određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države”, piše na sajtu.

Veliku zbrku je izazvala informacija da će se u Grčku moći ući sa negativnim brzim antigenskim testom. Međutim, očigledno je da je pomešana potvrda o preležanoj bolesti sa ovim testom. Nedoumica je nastala i oko toga da li je potrebno imati elektronski “zeleni serfitikat” sa ovim potvrdama, ali su nam u Ambasadi objasnili da je to samo jedna od opcija.

– Možete imati potvrde ili test i u papirnom obliku – rekli su u Ambasadi.

Pravila važe dve nedelje

Inače, nova pravila za ulazak u Grčku počela su da važe u ponedeljak i biće na snazi naredne dve nedelje.

Treba napomenuti i to da Grci priznaju sve četiri vakcine koje se daju u Srbiji, što je potvrđeno i na sajtu YUTA.

– Prihvatljive vakcine su, između ostalih: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Za ulazak je potrebno popuniti i specijalni obrazac

“Državljani Srbije mogu ući u Grčku, avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa Severnom Makedonijom, koji je otvoren od sedam do 23 časa), Promahonas, Ormenio (sa Bugarskom, koji su otvoreni 24 časa) i Nimfea (sa Bugarskom, koji je otvoren od sedam do 23 časa). Svi putnici koji dolaze u Grčku moraju popuniti obrazac prijave (Passenger Location Form, elektronski, putem sajta sww.travel.gov.gr), najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i prezentovati ga pri ulasku”, piše na sajtu naše ambasade u Atini.

Na sajtu je razjašnjeno i da potvrda o negativnom PCR testu nije neophodna ukoliko je putnik bio pozitivan na koronavirus u prethodnih od dva meseca do devet meseci.

“Ovo može biti dokazano pozitivnim rezultatom na PCR molekularni ili antigenski test urađen u laboratoriji ili lekarskim uverenjem, u kojem se navodi da je nosilac bio pozitivan na infekciju izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je preležao koronavirus”, piše na portalu.

More, Pixabay

Inače, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić objasnio je za “24sedam” da se na većini ostalih destinacija dozvoljava ulazak turistima ako su primili dve doze vakcine.

– Kada su u pitanju druge destinacije, situacija je takva da mahom sve zemlje dozvoljavaju ulaz potpuno vakcinisanim građanima ili onima koji su dobili jednu dozu “Astra Zenekine” vakcine. Jedini izuzetak je Egipat, gde je neophodno imati negativan PCR test, bez obzira na primljene vakcine – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike