Prvi put u Srbiji: Banja Koviljača se otvara za austrijske penzionere

22.06.2021

11:49 >> 11:53

0

Autor: Tanjug

Potpisan ugovor između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije

Prvi put u Srbiji: Banja Koviljača se otvara za austrijske penzionere
Copyright Foto:Ministarstvo zdravlja

Austrijski osiguranici, odnosno korisnici prava na penziju u toj zemlji, od sada će moći preko osiguranja da koriste medicinsku rehabilitaciju u Banji Koviljači, predviđeno je ugovorom između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije (PVA).

Taj ugovor danas su u Palati Srbija potpisali v.d. direktora Banje Koviljače Aleksandar Jokić i generalni direktor PVA Vinfrid Pingera, u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, te dvojice ambasadora Nikolausa Luterotija i Nebojše Rodića.

Veliki značaj

Ministar Lončar je istakao značaj tog ugovora jer je Srbija, kako kaže, prva zemlja van EU sa kojom Austrija potpisuje tu vrstu ugovora i saradnju.

– Pripreme su trajale pet godina, projekat je započet 2017. godine, a do potpisivanja se došlo zahvaljujući kvalitetu rada Banje Koviljače – poručio je Lončar.

Potpisivanje ugovora, Foto:Ministarstvo zdravlja

Posle brojnih sastanaka, austrijska strana je nakon obavljene ekspertske posete rehabilitacionim centrima u Srbiji koji su bili kandidati, ocenila da Banja Koviljača ispunjava sve uslove i medicinske standarde za realizaciju saradnje.

V. d. direktora te specijalne bolnice Aleksandar Jokić, kaže da je za Banju Koviljaču čast da potpiše ugovor sa državom kao što je Austrija.

Probaćemo sve da ispunimo

– Na nama je sada velika odgovornost da ispunimo sve što smo potpisali. Mi obećavamo da ćemo dati sve od sebe i da ćemo i dalje raditi na podizanju kvaliteta – kazao je Jokić.

Prvi put se dešava da jedan rehabilitacioni centar u Srbiji potpisuje ugovor sa inostranim državnim penzijskim fondom, ukazala je resorna ministarka Kisić Tepavčević.

– Potpisivanje ovakvog ugovora nam otvara put za razvoj medicinskih rehabilitacionih centara u našoj zemlji, koja je bogata termalnim vodama, te ima sve preduslove za to – rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da Srbija i Austrija već imaju bilateralne odnose kada je reč o socijalnoj saradnji, te da dve zemlje već imaju potpisan ugovor o socijalnoj saradnji koji a da sve dužnosti, prema rečima ministarke, obe strane ispunjavaju.

Generalni direktor PVA rekao je da ga raduje što je potpisivanjem sporazuma u Srbiji doprineo daljem jačanju odlične bilateralne saradnje dve zemlje.

– Raduje me što mogu da stavim potpis ispod sporazuma na kojem smo radili godinama, i to je samo još jedan vrhunac u našoj dobroj saradnji – objasnio je Pingera.

On je istakao da je Srbija izabrana pre svega što u Austriji živi veliki broj građana srpskog porekla, koji čine drugu najveću grupu osiguranika stranog porekla, posle Nemaca.

-Imamo intenzivne odnose sa Srbijom poslednjih decenije i raduje me što po prvi put pokušavamo nešto novo, a to je rehabilitacija na maternjem jeziku – rekao je on.

Pingera kaže da je ustanovljeno da je osiguranicima stranog porekla često nepoznavanje dobro jezika prepreka za korišćenje medicinskih usluga, a rehabilitacija je medicinska usluga na najvišem nivou.

-Zbog toga smo se odlučili da sa partnerom u Srbiji, a uveren sam da je Banja Koviljača jedna od najbojih koje smo mogli naći, uđemo u sporazumni odnos kako bi ponudili rehabilitaciju na srpskom jeziku – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike