Sutra matematika! Drugi dan mature: Šta bi roditelji trebalo da kažu deci pre testa

23.06.2021

18:20 >> 19:41

0

Autor: R.M.

Psiholozi savetuju deci i roditeljima da pred sutrašnji test iz matematike budu smireni i da ne razmišljaju o tome šta su danas uradili iz maternjeg jezika

Sutra matematika! Drugi dan mature: Šta bi roditelji trebalo da kažu deci pre testa
Copyright M. M./ATAImages

Nakon današnjeg testa iz maternjeg jezika za učenike završnih razreda osnovnih škola, sutra ujutru, od 9 časova, počinje test iz matematike. Iako je većina učenika današnji test okarakterisala kao lak, za matematiku se očekuje da će biti teža.

Međutim, psiholozi poručuju i deci i roditeljima da ne bi trebalo da paniče jer im to može samo napraviti problem.

Školski psiholog Biljana Lajović kaže za “24sedam” da bi deca roditelji trebalo da zaborave šta je danas bilo i skoncentrišu se na sutrašnji test.

– Sportisti imaju sjajnu formulaciju kada igraju mečeve dan za danom. Oni gledaju odmah da zaborave šta je bilo juče i gledaju da se orijentišu ka novom danu. To jeste teško, ali ako se budete mnogo bavili prošlim ispitom upropastićete šansu da dobro uradite sledeći. Jer ako smatrate da ste podbacili, to vas može opteretiti. A ako mislite da ste super uradili, u toj opuštenosti može da vam padne motivacija – objašnjava Lajovićeva.

Ministar Ružić bio jutros na ispitu, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nakon današnjeg ispita, stiče se utisak da su roditelji imali veću tremu nego deca. Tako nam je nekoliko roditelja ispričalo da su se osećali “kao da su oni polagali”.

Majka jedne učenice zaključila je da završni ispit prevelika obaveza za decu i da im stvara nepotreban pritisak mesecima.

-Zato sam se trudila, koliko god je bilo u mojoj moći, da dete dodatno ne opterećujem. Naravno, oni su svesni da je ovo nešto veliko u njihovom životu, tako da je tenzija rasla iz dana u dan kako se ispit približavao. Strahujem, prirodno, da li će osvojiti dovoljan broj poena za školu koju želi da upiše. Iako nisam neko ko podleže sujeverju, jutros sam prosula vanglu vode za njom kad je izašla iz kuće. Ona se smejala na taj moj potez pa se nadam da joj je odnelo i deo tenzije – ispričala nam je ova majka.

Deco, dišite duboko i ponesite vodu

Školski psiholog Biljana Lajović kaže da je veoma važno da nemaju tremu i da obavezno ponesu vodu zbog velikih vrućina.

– Trema je sastavni deo ovakih situacija ali ne mora da bude blokirajuća. Dišite duboko, mnogi su to prošli i pre toga, pa nema razloga da i ova generacija ne prođe. I ne zaboravite da su velike vrućine napolju, zbog čega je važno da imate vodu na ispitu – objasnila ja ona.

Neka normalno jedu i odmore se 

Lajovićeva savetuje osnovcima da se danas odmore, normalno obeduju i da još jednom pregledaju gradivo iz matematike, koje će sutra polagati.

– Ne možete da pregledate čitavo gradivo, ali treba da prelete da mentalno uđu u drugi predmet. Važno je da se legne rano na spavanje, da budu ispavana deca. Takođe, važno je da pojedu nešto za večeru i normalno doručkuju sutra. Važno je da krenu na vreme i ne uleću zadihani na ispit. Na svakom ispitu se sedi do isteka vremena. Ako učenici imaju dva sata, to treba da iskoriste i neka se nekoliko puta vrate na test. Neka malo sklope test, neka odmore ako su završili, pa onda neka pogledaju još jednom. Ako treba i nekoliko puta treba proveriti sve – objašnjava ona.

Roditelji da ne šire paniku

Aleksandra Janković: Foto: Printscreen/Youtube /Novo Jutro

Međutim, veoma je važno da roditelji budu pribrani, ali i da pozitivno utiču na decu. Psiholog Aleksandra Janković kaže za “24sedam” da je vrlo važno sa decom razgovarati unapred i da se barem njima smanji tenzija.

– Treba im reći da je to samo jedan od ispita u životu i da ne postoji mogućnsot da to bude neka životna katastrofa. Važno je da deca tome pristupe kao još jednom od zadataka koji treba ispuniti, a da čak i nekakav neuspeh na ispitu jeste nešto što je popravljivo. U tom slučaju im treba objasniti da možda nisu uspeli da se upišu u školu koju su želeli, ali da postoji mogućnsot da to bude druga škola, pa mogu da se prebace – objašnjava ona.

Jankovićeva dodaje da roditelji ne treba da paniče, kukaju, zovu prijatelje i familiju i raspituju se u vezi sa ispitima.

– Deca kada vide uspaničene roditelje mogu samo svoju tenziju da pojačaju. Ideja je da se tome ne pristupi kao najvažnijem događaju u životu. Treba deci dati poruku da ispit zrelosti podrazumeva da ne možemo svaki put da odgovorimo tuđim ili svojim očekivanjima, ali da to nije poraz – kaže ona.

Jutrošnje polaganje ispita iz srpskog, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Pročitajte još:
Psihološkinja dodaje da bi roditelji trebalo najbolje da poznaju svoje dete i koji su njegovi mehanizmi za redukciju stresa.

– Imate mlade, koji su sami po sebi, razvili neke rituale “za sreću” ili tako neku sličnu stvar. Treba ih podržati da sami odrade svoje zaštitne mehanizme, a pred sam ispit im treba reći da je trenutak za relaksaciju i da učenje pred sam ispit može samo da doprinese do rasta tenzije. Možda ih treba odvesti da pogledaju neki film, u neku šetnju… Trebalo bi da deca daju sebi malo oduška pred ispit. I veoma je važno poslati im afirmativne poruke kao što su: “Ti to možeš, savladaćeš to! I hajmo sada da uradimo ovo!” – naglasila je Jankovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike