"Mere za ulazak u zemlju bile su neminovne": Dr Darija Kisić o dolasku stranih državljana

15.12.2020

10:54 >> 15:29

0

Autor: M. V.

Ministarka za rad podsetila je i na važnost poštovanja epidemioloških mera

"Mere za ulazak u zemlju bile su neminovne": Dr Darija Kisić o dolasku stranih državljana
Copyright Tanjug/Tamas Vasvari/MTI via AP

Sve dok ne zaživi masovna vakcinacija, ključne mere za prevenciju širenja koronavirusa biće distanca, pranje ruku i nošenje maski, rekla je ministarka rada i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za RTS navela da od početka postoji samo jedan veliki talas koronavirusa sa manjim ili većim pikovima, navodeći da je poslednji pik u Srbiji počeo kasnije nego u ostalim zemljama i da Krizni štab pokušava da sagleda šta se dešavalo u drugim zemljama i koje su preventivne mere dale najviše rezultata.

YouTube/Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Kako je istakla, osnovno je da naučimo da živimo sa virusom, i dodala da svaki put kada svesno izbegavamo prostor sa velikim brojem ljudi, kada stavimo masku i kada vodimo računa o sebi i ljudima oko sebe, dajemo doprinos u sprečavanju širenja virusa.

– Ako sprečimo da se inficiramo, dajemo ogroman doprinos tome da ostanemo zdravi i da se izborimo s pandemijom – ukazala je ona.

Nove mere za ulazak u zemlju

Kada su u pitanju predstojeći praznici, dr Kisić Tepavčević je istakla da je tada obično povećana fluktuacija putnika u međunarodnom saobraćaju i da je zbog toga bilo neminovno donošenje odluka koje se odnose na ulazak u zemlju.

Pročitajte još: Dr Kon o merama za praznike: Nije realno da se dočeka Nova godina kao da se ništa ne dešava

Kako je juče odlučio Krizni štab, svaki strani državljanin moraće da ima negativan pi-si-ar test pri ulasku u Srbiju, a ako domaći državljani ne budu imali ovaj test,  moraće da idu u desetodnevnu izolaciju. Nju mogu da prekinu ako u međuvremenu urade test i ako on bude negativan.

Pixabay/DarkoStojanovic

Darija Kisić Tepavčević je rekla da će se to odnositi na vremenski period od 20. decembra do 10. januara, i da ce biti isti kriterijum za sve koji dolaze iz inostranstva.

O situaciji u socijalnim ustanovama

Govoreći o situaciji u ustanovama socijalne zaštite, ministarka je ukazala da epidemija traje već deset meseci i da osoblje u tim ustanovama praktično sve to vreme živi u ustanovama, sa retkim odlascima kući.

Pročitajte još: Dr Lađević objasnio tačnu proceduru za kovid pacijente: Kada je test pozitivan, prvo idete na ovo mesto

Reč je o velikom požrtvovanju, napominje ona, i dodaje da u velikom broju ustanova nije došlo do prodora virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike