Prvi orlić sa satelitskim predajnikom: Mladi Dušan pod budnim okom čoveka, opstanak vrste zavisi od toga (VIDEO)

05.07.2021

05:19 >> 06:40

0

Orlovi belorepani su ugrožena vrsta jer im se stanište ubrzano urbanizuje.

Prvi orlić sa satelitskim predajnikom: Mladi Dušan pod budnim okom čoveka, opstanak vrste zavisi od toga (VIDEO)
Copyright Profimedia

Mladi orao belorepan Dušan dvadeseti je mladunac orlovskog para Radovana i Ruže, sa Velikog ratnog ostrva, koji su se u naš komšiluk doselili pre 13 godina.

Sa njim je u roditeljsko gnezdo postavljena i kamera, pa su njihov život mogli da prate građani širom Srbije i Evrope, piše “Politika.”

Pošto je satelitski predajnik opremljen baterijama koje imaju solarno napajanje, narednih godina u realnom vremenu imaćemo mogućnost da pratimo njegovo kretanje i dalju sudbinu. Orao prve četiri godine luta dok ne postane polno zreo, a tada se nagnezdi na nekom području. Ovo je vrlo važan korak jer je satelitsko praćenje beloglavih supova u rezervatu Uvac omogućilo uspešno upravljanje populacijom ove ugrožene vrste. Zbog toga očekujemo da će i praćenje belorepana Dušana imati veliki naučni značaj za upoznavanje neophodnih potreba u zaštiti ovih ptica – rekao je dr Saša Marinković, iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”.

Inače, orlovi belorepani su ugrožena vrsta jer im se stanište ubrzano urbanizuje.

Pored gnezda na Velikom ratnom ostrvu, koje je inače predeo izuzetnih odlika, ugrožena su i gnezda na bari Revi i gnezda na Beljarici u okolini Beograda.

– Belorepan je veliki orao sa rasponom krila od dva i po metra, a može da teži i do pet kilograma. Gnezdi se na drveću u plavnim zonama uz velike reke i prava je retkost da se nagnezdi usred grada. Beograđani imaju mogućnost da uživaju u posmatranju ovog moćnog orla na Dorćolu i ušću Save u Dunav, a može se videti i iznad centra grada i Novog Beograda – istakao je Marinković.

Pročitajte još

Sredstva neophodna za nabavku satelitskog odašiljača koji sa sobom nosi Dušan, obezbedio je Sekretarijat zaštite životne sredine. Takođe, u ovu akciju uključeni su Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica i JKP “Zelenilo Beograd”.

I u svetu se bore za očuvanje ove vrste.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike