Imaćemo masovno obolevanje pre jeseni! Treba ga sprečiti: Dr Petrović zabrinut zbog delta soja!

14.07.2021

08:57 >> 10:17

0

Autor: J. B. O.

Poznati srpski epidemiolog kaže da na 100 novozaraženih treba sprečavati da se grudva zakotrlja

Imaćemo masovno obolevanje pre jeseni! Treba ga sprečiti: Dr Petrović zabrinut zbog delta soja!
Prim. dr Radmilo Petrović 24sedam/Radmila Briza

Epidemiološka kriva definitivno će konstantno da ide uzbrdo, a od toga gde će biti za tačno mesec dana, sredinom avgusta, zavisiće da li će vrh četvrtog talasa epidemije početi i pre jeseni.

Ovu projekciju primarijus Radmilo Petrović, epidemiolog, ne može da dopuni i procenom kojom progresijom će se uvećavati broj novoinficiranih, kojih je u utorak bilo 145, i da li bi već do kraja ovog meseca moglo da bude nekoliko stotina zaraženih dnevno. Kaže da se matematički model na terenu biologije ne može smatrati pouzdanim, ali i da je siguran da nismo baš u povoljnoj situaciji – kako zbog karakteristika novog delta soja, tako i zbog zastoja u procesu vakcinacije.

Pročitajte još:

Zbog toga je doktor Petrović, ipak, uveren da ćemo masovno obolevanje, opet, imati i pre jeseni.

– Delta virus je otporniji nego izvorni, manja količina virusa je dovoljna da izazove infekciju, i brži je. Sve to mi, posle višedecenijskog iskustva u epidemiologiji i virusologiji, govori da nećemo baš celo leto izgurati sa, uslovno rečeno, malim brojem novoinficiranih na dnevnom nivou – kaže dr Petrović, a pišu “Novosti”.

U koju god populaciju da uđe, delta vrlo brzo postaje dominantan, pa se očekuje da će soj čije prisustvo je laboratorijski dokazano 1. jula i kod nas prestići dosad preovlađujuću britansku varijantu korone.

– Kako će se razvijati ovaj četvrti epidemijski talas zavisi od samog virusa, koji je definitivno sad virulentniji i agresivniji, ali i od medijuma na koji naleti. Nije isto da li će naleteti na populuciju sa 60-70 odsto zaštićenih ili na nevakcinisane. Spoljna temperatura, kao što smo videli prošlog leta, nema direktnog uticaja na sam virus, ali ako se budemo okupljali u klimatizovanim prostorijama, to će sigurno uticati na širenje virusa – ističe on.

Već u ovoj situaciji, sa oko 100 novoinficiranih dnevno, trebalo bi sprečavati da se “epidemiološka grudva zakotrlja”, uveren je dr Petrović.

– Za početak bi morala da se uvede bolja epidemiološka kontrola na sportskim događajima i među turistima, bilo da su oni stranci koji dolaze kod nas ili domaći koji se vraćaju sa letovanja – smatra dr Petrović.

Prim. dr Radmilo Petrović
24sedam/Radmila Briza

– Mora da se nađe model kako da se vakcinacija ubrza, jer smo u ćorsokaku. Naš narod, kad nešto neće, onda neće. To vidim i u svojoj porodici, unuk od 22 godine više veruje svom šefu majstoru da ne treba da se vakciniše nego meni koji sam u epidemiologiji duže od četiri decenije – objašnjava on.

Odlučićemo na vreme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da nema potrebe da se pre 1. avgusta donosi odluka o trećoj dozi vakcine, jer kako je rekla, koliko je njoj poznato, nijedna vakcina nije još ni registrovana za treću dozu.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje zašto se sa odlukom čeka do avgusta, kada neki epidemiolozi govore da je četvrti talas već počeo, istakla da kako i sami proizvođači vakcina navode, treću dozu nije potrebno davati pre isteka pola godine nakon revakcinacije.

– To kod nas pada oko 1. avgusta. Još se čeka da se vidi da li proizvođači vakcina imaju odobrenje za davanje treće doze – rekla je premijerka.

Protiv smrti

Iako vakcine manje štite od zaražavanja novim delta sojem, one su gotovo podjednako efikasne protiv komplikacija kovida 19 kao i kada je zaraza izazvana izvornim virusom korona.

Pročitajte još:

– Vakcine nisu toliko važne za sprečavanje zaražavanja koliko za zaštitu od komplikacija, a ovo su, bez preterivanja, vakcine da se izbegne smrtni ishod – kaže dr Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi