Šta sve vreba decu na bazenima i kako ih zaštititi: Pedijatar upozorio da su podložnija nego odrasli

02.07.2024

07:54

0

Autor: I.K.

Ne znači da ne treba ići na bazen, već da se moraju preduzeti sve preventivne mere

Šta sve vreba decu na bazenima i kako ih zaštititi: Pedijatar upozorio da su podložnija nego odrasli
Copyright Profimedia/YouTube

U vrelim letnjim danima, spas od vrućina mnogi potraže na bazenima i popularnim kupalištima, ali treba imati uvek na umu da, iako je voda bakteriološki ispravna, u okolini vrebaju brojne zaraze ukoliko ne poštujemo osnovna higijenska pravila. Deca su, naravno, posebno osetljiva, jer njihov imunološki sistem nije dovoljno zreo, te su podložna zarazama, kako bakterijskim i virusnim infekcijama, tako i gljivicama.

Kako za 24sedam navodi pedijatar dr Saša Milićević, dečiji organizam nema dovoljno iskustva da bi se zaštitio od svega što vreba u okolini, deca su manje disciplinovana, često se nagutaju vode, ručicama diraju lice...

TV Pink printscreen
Dr Saša Milićević

 

- U samom bazenu i u njegovoj okolini mogu da budu različiti patogeni, paraziti koji mogu da izazovu probleme kod organa za varenje, kao što su dijareja, povraćanje, što dovodi do dehidratacije organizma. Bazenska voda može da bude problem jer ima hlor, koji služi za dezinfekciju, ali ako je njegova koncentracija veća ili ako je dete preosetljivo može da bude štetan u kontaktu sa kožom i očima, ako se proguta ili udahne, pogotovo ako dete, recimo, ima astmu. U tim slučajevima mogu da se jave otežano disanje, kašalj, kijanje, gušenje - upozorav dr Milićević.

Takođe, na bazenu se često zaradi konjuktivitis, a uzrok dijareje i grčeva u stomaku može da bude i omiljena brza hrana. 

- Iz hrane nam prete stafilokok, salmonela, šigele, kampilobakterija i ešerihija koli, ali i norovirusi, hepatitis A i parazit đardija. Ako nismo oprali ruke, ako mleveno meso nije adekvatno termički obrađeno, ako površina na kojoj se pravi hrana nije sterilisana ili je zaražen onaj koji hranu priprema... To je kod dece posebno problem jer ređe peru ruke, pa ove zaraze prete da izazovu dijareju, povraćanje, grčeve, ponekad i temperaturu. Period inkubacije je kratak, kod stafilokoka od pola sata do tri časa, a kod salmonele se za dan-dva pokažu tegobe - navodi dr Milićević.

Profimedia
 

 

On dodaje da, naravno, to ne znači da ne treba ići na bazen, već da se moraju preduzeti sve preventivne mere.

- Tuširanje treba da bude obaveza pre ulaska u vodu i po izlasku iz nje, treba prati ruke, a može se koristiti i sprej za dezinfekciju, i obavezno treba proći kroz vodu sa hlorom ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom, koju obično svi izbegavaju. Pored bazena ne treba hodati bos, već u papučama, i nikako ne treba sedeti na ivici bazena, što deca masovno rade. Pored gljivica i bradavica koje na taj način mogu da se "dobiju", prete i infekcije u genitalnom predelu i mokraćnim kanalima - navodi dr Milićević.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike