Lisa, nemačka ovčarka, punopravni je član policije, a specijalnost joj je pronalazak eksploziva (FOTO)

01.07.2024

10:39

0

Autor: I.K.

Ono što Lisu čini posebnom jesu njena umiljatost i ljubav prema deci

Lisa, nemačka ovčarka, punopravni je član policije, a specijalnost joj je pronalazak eksploziva (FOTO)
Copyright Instagram/MUP Srbije

Desetomesečna nemačka ovčarka Lisa prošla je obuku u Policijskoj brigadi i sada je punopravni član policije, pri Policijskoj upravi Kraljevo. 

Kako navode u MUP-u, obučena je za pronalazak eksplozivnih materija i neverovatno je sposobna i posvećena važnom poslu koji obavlja.

Ono što Lisu čini posebnom jesu njena umiljatost i ljubav prema deci, a iz MUP-a poručuju da su ponosni što imaju Lisu u timu, te da jedva čekaju da vide njene buduće uspehe.

 

 

Inače, nakon odlaska u penziju čuvenog Zigija, psa ovčara za čije je podvige čula cela Srbija nakon zemljotresa u Turskoj, gde je tragao za preživelima ispod ruševina, pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije tragaju za njegovim naslednikom. Kako "Novosti" pišu, to će najverovatnije biti nemačka ovčarka Zita, a paralelno sa njom na obuci su trenutno još četiri psa.

Zitu obučava vodič Mili Radojević, vatrogasac-spasilac u Vatrogasnoj brigadi Novi Sad, koji je sve do Zigijevog odlaska u penziju radio upravo s njim.

- Učimo pse kako da registruju miris čoveka u ruševinama ili na otvorenom i moraju da prođu visinsku obuku i da budu socijalizovani. Kad je pas obučen treba da zna da "oblajava", odnosno da konstantno laje kad oseti čoveka ispod ruševine, dok ne dođu vodič ili ekipa - objašnjava Radojević za "Novosti".

Inače, trenutno spasilački psi postoje u Novom Sadu, Valjevu, Kruševcu i Nišu, a očekuje se da i Beograd, Niš, Kragujevac i drugi veći centri dobiju po jednog ili dva obučena psa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike