U tri srpska grada vreme opasno po zdravlje! Upaljeni narandžasti alarmi, "Batut" dao savete kako da se zaštitite

01.07.2024

14:15

0

Autor: R.M.

U ostatku zemlje popaljeni su žuti alarmi koji ukazuju na potencijalno opasne pojave, dok je u samo šest gradova zeleni alarm, što znači da nema nikakvih upozorenja

U tri srpska grada vreme opasno po zdravlje! Upaljeni narandžasti alarmi, "Batut" dao savete kako da se zaštitite
Copyright Profimedia

U tri grada u Srbiji danas je upaljen narandžasti alarm koji označava da je vreme opasno po zdravlje, pokazuju biometeorološke prognoze Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema prognozama instituta opasni vremenski uslovi su u Bečeju, Kikindi i Loznici, a u sva tri grada je prognozirana temperatura od 35 stepeni.

Inače, u ostatku zemlje popaljeni su žuti alarmi koji ukazuju na potencijalno opasne pojave.

Dok je u samo šest gradova zeleni alarm, što znači da nema nikakvih upozorenja.

Narandžasti meteolarm označava veću mogućnost za dobijanje toplotnog stresa a naročito su ugrožena mаlа dеcа, trudnicе, stаri i hrоničnо оbоlеli pаciјеnti. 

Profimedia
 

 

U "Batutu" preporučuju sledeće mere zaštite: 

- Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote

- Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi

- Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa...) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).

- Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature.

Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

- Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike