On je superheroj Srbije: Zigiju se klanjaju u Turskoj, sada traži malu Danku! (FOTO/VIDEO)

29.03.2024

13:08

0

Pas Zigi se proslavio svetom uz spasilački tim MUP-a u Turskoj pronašao žive pod ruševinama

On je superheroj Srbije: Zigiju se klanjaju u Turskoj, sada traži malu Danku! (FOTO/VIDEO)
Pas Zigi - Copyright Instagram/MUP Srbije

Za Dankom Ilić (2) od jutros u Banjskom polju, traga i pas Zigi deo specijalističkog tima MUP-a. Ovaj belgijski ovčar proslavio se u Turskoj, kada je sa našim timom spasilaca, pod ruševinama pronašao nekoliko zatrpanih osoba.

Zigi je belgijski ovčar malinoa, star 10 godina, obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. U MUP-u navode da je prošao osnovnu obuku iz poslušnosti i onu za spasavanje i pretragu osoba.

Učestvovao je na međunarodnim vežbama u Ljubljani 2017. godine i 2019, kao i u potragama za nastradalima u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu. Aktivno je učestvovao u mnogim pretragama otvorenog prostora za nestalima u Zaječaru, Nišu, Valjevu...

Oštenjen je krajem 2014. i dat na poklon vođi vatrogasne-spasilačke grupe, Miliju Radojeviću, koji je štene poklonio MUP-u za potrebe specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina.

Slavan i odlikovan

Pas Zigi je nakon Turske i devet godina rada kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, otišao u zasluženu penziju. I dalje se nalazi kod svog nekadašnjeg partnera iz nebrojenih akcija. Odlikovan je.

Foto: MUP
Zigi u potrazi za malom Dankom

- Pas je dobro, zdrav i uživa sa nama kod kuće. Nisu ga promenila slava i odlikovanja -rekao je povodom godinu dana od zemljotresa u Turskoj spasilac Mili Radojević, kojem je Zigi treći po redu pas sa kojim je službovao.

Naglašava da ne ide više sa njim po terenima. Živi pseći život, kao kućni ljubimac.

- Gotovo deset godina je bio u službi, to je za neke pse čitav njihov život. Kada smo leteli avionom u Turskoj, njihovim letom, mene i Zigija su izvukli iz ekonomske klase i prebacili u biznis, na posebno mesto, tako je postao popularan - objasnio je Radojević.

Devojku našao posle 108 sati

Prva osoba koju je naš tim spasao bila je sedamnaestogodišnja devojka, a Zigi je bio taj koji je ukazao gde se ona nalazi. Uskoro je otkrio još jednu živu osobu ispod ruševina.

 

 

- Zgrada je bila porušena, u donjem delu bili su tzv. džepovi, elementi gde može da struji neki vazduh i pas može tu da locira miris. Zigi nije odreagovao kao inače, kad oseti miris on laje, pokaže izvor mirisa. Ovaj put nije lajao, ali je dao do znanja da nešto postoji, vraćao se na isto mesto, markirao i njuškao i od mene tražio pomoć. Tu ima mnogo mirisa, od kućne hemije, specifičnog mirisa mrtvih na celoj ruševini, što zbunjuje psa. Ali, poznavajući njega, preneo sam da tu nešto ima, da je neko živ - prisećao se Radojević kako je njegov pas pronašao devojku koja je 108 sati bila pod ruševinama.

Bez obzira što je Zigi već godinu dana u zasluženoj penziji, zbog potrage za nestalom devojčicom Dankom, on je ponovo na terenu.

Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u Banjskom Polju. Potraga je ušla u četvrti dan, ali i dalje nema jasnih informacija o sudbini deteta, osim da je najviše sumnji palo na majku Ivanu.

Najnovije vesti o potrazi za Dankom Ilić možete čitati na našem blogu uživo.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike