Svi znaju da je danas Vidovdan, ali šta se značajno dešavalo na današnji dan? Evo da li su građani znali odgovor (VIDEO)

28.06.2024

09:01

0

Autor: R.M.

Kult Vidovdana je prisutan u čitavoj srpskoj istoriji, a svakako najznačajniji događaj na ovaj dan je Kosovska bitka

Svi znaju da je danas Vidovdan, ali šta se značajno dešavalo na današnji dan? Evo da li su građani znali odgovor (VIDEO)
Copyright Profimedia

Danas je veliki verski praznik Vidovdan, koji za našu zemlju ima i dubok istorijski značaj, jer su se na današnji dan dešavali razni bitni događaji za Srbiju.

Veoma veliki broj događaja desio se na ovaj dan, a mi ćemo nabrojati neke od najznačajnijih.

Kult Vidovdana je prisutan u čitavoj srpskoj istoriji, a svakako najznačajniji događaj na ovaj dan je Kosovska bitka.

Ali, na ovaj dan je ubijen i austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand u Sarajevu, nakon čega je počeo I svetski rat. Na ovaj dan je potpisan Versajski sporazum, čime je završen I svetski rat a na proslavi je prisustvovao i regent Aleksandar Karađorđević.

Treba pomenuti da je na ovaj dan 1921. donet Vidovdanski ustav, vrhovni dokument Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preteče Jugoslavije.

U novijoj istoriji, značajan je Vidovdan 1989. godine kada je na Gazimestanu održan do tada najveći skup povodom ovog praznika, koji je praktično označio uspon Slobodana Miloševića. Na isti ovaj dan, samo 2001. godine Milošević je izručen tribunalu u Hagu.

24sedam/Katarina Mihajlović/Wikipedia
Ilustracija

Ovo su samo neki od mnogobrojnih događaja koji su se dešavali na veliki praznik. Ali probali smo da proverimo i da li građani Beograda znaju šta se danas obeležava i koji su se bitni događaji desili na današnji dan.

Zanimljivo je da su skoro svi znali kada je Vidovdan, ali mnogi od njih nisu znali da nabroje više od jednog događaja koji se desio na ovaj dan.

Većina je rekla da je najvažniji događaj boj na Kosovu, što svakako jeste, dok su drugi naglasili izručenje Miloševića Hagu.

A bilo je i onih koji nisu naveli ni jedan događaj. Koliko građani poznaju istoriju Vidovdana prosudite sami iz naše ankete.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike