Dačić: Jaka policija garant jake i bezbedne države

22.06.2024

21:49

0

Dačić je dodao da i sami policajci često govore da su zadovoljni stepenom opremljenosti

Dačić: Jaka policija garant jake i bezbedne države
Ivica Dačić - Copyright FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će proslava Dana policije sutra u Makišu, gde će građani moći da vide sa čime država raspolaže, izuzetno važna za čitavo društvo jer je, kako je rekao, jaka policija, pored jake vojske, garant snage i bezbednosti zemlje.

"Nema jake države bez jake policije i vojske. Mislim da je u 12 godina, od kada postoji ova vlast, veoma mnogo urađeno na tome. I statistički podaci govore o tome koliko su bolji rezultati u ostvarivanju tih funkcija nego što je to bilo, na primer, do 2012. godine", rekao je Dačić Tanjugu.

Dodao je da i sami policajci često govore da su zadovoljni stepenom opremljenosti.

"To je nešto na čemu moramo stalno da radimo. Policija mora da bude moderno opremljena da bi mogla da se osposobi da se bori sa našim neprijateljima koji su izuzetno i tehnološki i finansijski i u prednosti. Čak i kad nemate međunarodnu saradnju između policija, kriminalci imaju međunarodnu saradnju. Znači, mi moramo da stvorimo uslove da policija bude opremljena i obučena da ostvaruje te rezultate", poručo je Dačić.

Kako je rekao, smatra da je dosta urađeno u proteklim godinama, od objekata koji su renovirani do unapređenja školskog sistema, ali da nedostaju policajci.

"Ja želim da pozovem ljude da se javljaju za policiju, jer tu je obezbeđen posao. Treba da se završi policijska škola. A taj policajac da bude kao što je nekada bilo, policajac u tom kraju, naročito to u manjim sredinama. U Beogradu je to malo teže. Ali u tim manjim sredinama da se tačno svi znaju kome mogu da se obrate i koga treba da pozovu za sve što im je potrebno u oblasti bezbednosti", naveo je Dačić.

On je naglasio da je posao ministra unutrašnjih poslova izuzetno kompleksan, jer je to Ministarstvo, osim za održavanja javnog reda i mira, zaduženo i za odbranu države, ako je ona napadnuta, borbu protiv kriminala, borbu protiv ilegalnih migracija, Graničnu policiju, Saobraćajnu policiju, izdavanje ličnih dokumenata, specijalne antiterorističke jedinice, vatrogasne, spasilačke jedinice, školski policijski sistem. Dobra stvar, istakao je, što mu je sve to poznato.

"Ovde imate po deset različitih akcija dnevno i ja se radujem tome. Ja sam inače rekao, ne zbog mene, nego mislim da je za državu bitno, da ovo Ministarstvo bude jedno od najboljih u Vladi Srbije, jer tako će se onda garantovati bezbednost", poručio je ministar.

On je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je, kako je rekao, inicirao da se pomogne MUP-u i policiji na unapređenju statusa, opremljenosti, usavršavanju, ali i pitanjima standarda, uslova rada i primanja policajaca.

"To moramo da radimo u narednom periodu", zaključio je Dačić.

Govoreći o proslavi Dana policije u Makišu, on je rekao da mali problem predstavlja to što Dan policije nema fiksan datum, već je vezan za crkveni praznik Duhovi koji se slavi različitog dana svake godine. Dačić je podsetio da se Dan policije obeležava u znak sećanja na događaj sa Čukur česme kada je, prvi put u borbi sa Turcima, narod Beograda stao na stranu srpske žandarmerije. To se desilo na Duhove, 3. juna 1862. godine po starom kalendaru.

Ministar je istakao da će manifestaciju, poput one u Makišu, biti veoma korisne da bi se ostvario kontakt sa građanima. "Policije treba da se plaše kriminalci, a deca treba da joj se raduju. I zato mislim da su veoma korisni ti takozvani tehnički zborovi, gde ljudi mogu da dovedu decu, da građani izađu, da se druže sa policijom, da vide sredstva kojima policija raspolaže.

Deca da se igraju, počev od one stene na kojoj se penju, pa do pene za gašenje požara, pa do penjanja, pa do ulaska u policijske automobile, uključivanje sirena, motocikle, stavljanje šlemova. To je uvek lepa slika", poručio je Dačić.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova danas je obeležen taktično-tehničkim zborovima u Pančevu, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike