Đaci kiksnuli na pitanju šta je UNICEF, bilo problema sa Dejtonskim sporazumom a neki nisu prepoznali fotku Aleksandra Karađorđevića

20.06.2024

12:03

0

Dok je pojedinoj deci ispit iz probnog predmeta prošao bez problema, neki nisu mogli da se sete elementarnih stvari

Đaci kiksnuli na pitanju šta je UNICEF, bilo problema sa Dejtonskim sporazumom a neki nisu prepoznali fotku Aleksandra Karađorđevića
Copyright Tanjug/Vladimir/Šporčić

Izborni predmet na maloj maturi danas su polagali maturanti širom Srbije. Zadovoljni kako su uradili bili su i učenici i iz Novog Sada, Užica... Kao i predhodne godine birali su između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

U dvorištu OŠ "Stari grad" u Užicu, posle 45 minuta počeli su da izlaze učenici a većina, preko 90 odsto je izabralo geografiju. I dok su neka deca test uradila pre vremena, grupa od devojčice i tri dečaka kažu da im nije baš bio lak test iz geografije.

- Ne znam, nije baš bio lak test. Recimo mene je zbunilo pitanje šta je UNICEF – kaže jedna od devojčica, a sa njom slažu i dečaci iz grupe.

S druge strane, u Novom Sadu učenike je "preznojila" biologija i to, kažu oni, oblasti iz ekologije, tačnije ekosistem, a muku su im zadavali zadaci u vezi sa fotosintezom.

- Bilo je teško naspram geografije na primer. Drugari koji su izabrali geografiju završili su za petnaestak minuta, dok smo mi ostali ostali sat i po. Pokajale smo se što nismo neki lakši predmet uzele - kažu Tara i Jovana iz OŠ "Jožef Atila".

Dok za Kalinu njen izborni predmet hemija nije bio težak, i kako sama kaže nije se pokajala, jer je učila i spremala se.

- Ja sam izabrala geografiju iz razloga jer je nekako najlakša. Od petog razreda sam imala petice, bila je zanimljiva, znala sam sve - ponosna na sebe priča Kalina za Informer.

Muke oko Dejtona

Trećeg dana male mature đaci O.Š. „Kosta Trifković“ u Novom Sadu zadovoljno su u grupama izlazili iz dvorišta, komentarišući među sobom zadatke i računajući, onako odokativno bodove.

Opšti utisak je da im je izborni predmet došao kao olakšanje nakon testa iz srpskog i testa iz matematike, bilo da su birali najbrojniju geografiju ili pak fiziku i hemiju.

Tanjug/Vladimir/Šporčić
 

- Uradio sam jako dobro, baš sam zadovoljan. Najteži mi je bio 19. zadatak, tačnije pitanje kojim sporazumom je okončan građanski rat u Bosni – rekao nam je Aleksandar koji je za izborni predmet izabrao istoriju.

Jezerska visoravan i sistem za varenje

Kako dodaje njegov drugar Dejan koji je odabrao geografiju, njemu je najteže bilo da odgovori na pitanje zašto je jezerska visoravan gusto naseljena u rečnoj mreži. Po njegovom sećanju, to je bio 18. zadatak.

Kada je reč o biologiji koju su đaci takođe u velikom broju birali, najviše su ih namučili zadaci sa slikom.

- Bilo je to jedno pitanje sa slikom, gde je predstavljeno oplođenje, stvaranje zigote ili nešto treće, mislim da je to bilo 17. po redu pitanje. Takođe i peto, gde je prikazan sistem za varenje i gde treba da obeležimo šta je šta. Tu sam imao malo dileme, ali mislim da sam dobro uradio – naveo je Konstantin za Blic.

Oni malobrojni koji su odabrali hemiju i fiziku navode da nije bilo teško, mnogi ističu da je bilo čak lakše nego na probnom testu. Ubedljivo tvrde da će imati gotovo maksimalan broj bodova iz ovog trećeg, izbornog predmeta.

Tanjug/Vladimir/Šporčić
 

- Polagali smo hemiju danas. Pitanje sa kojim elementom magnezijum ne reaguje, tu smo imali četiri ponuđena odgovora i trebalo je da odaberemo jedan bilo je malo teže. Takođe, bio je 19. zadatak, tabela i ucrtane supstance i kao na kojoj temperaturi se rastvaraju, ali smo to uspeli da rešimo. Bilo je prelako u suštini - slažu se David, Teodora i Miona koji planiraju da upišu popularnu Svetinu gimnaziju.

Najteži magneti i bakar

Tamara je u ovoj raspričanoj gomili sada već bivših đaka osnovne škole „Kosta Trifković“ bila jedina koja je odabrala fiziku kao izborni predmet. Kao neko ko je išao na republička takmičenja iz ovog predmeta navodi da joj današnji test nije bio težak, a kao pitanje nad kojim se na kratko zamislila navodi ono pod brojem 3 a koje glasi da li magneti privlače bakar. Kako dodaje, od sva tri dana bilo joj je najteže na srpskom, a najlakše upravo danas, što je utisak svih đaka sa kojima je „Blic“ razgovarao, bez obzira na predmet koji su izabrali.

Mali maturanti Osnovne škole "Skadarlija" zadovoljni su kako su uradili test iz izabranog predmeta, a većina ih uglas navodi da je ovaj test bio i najlakši od sva tri.

- Svi koji smo izabrali fiziku smo super uradili - kaže jedna učenica.

- Nas osmoro je izabralo geografiju iz cele generacije. Biologiju je najviše izabralo, a geografija je bila najlakša - viču uglas neki učenici ispred škole.

- Meni je istorija bila laka, treba mi jedan poen da imam maksimalan broj - tvrdi nam učenik OŠ “Skadarlija”

Istorija je ipak pojedine osmake namučila

- Istoriju su stvarno mogli malo lakšu da stave. Prošle godine je bilo mnogo lakše, a zaista sam učila. Bilo je pitanje za Špansku groznicu kada je bila. Nismo znali na fotografiiji ko je, a bio je Aleksandar Karađorđević. Ne znam, mutna je fotografija bila - žali nam se jedna učenica dok druga dodaje:

Tanjug/Vladimir/Šporčić
 

 

- Ja sam sve uradila iz istorije, bila sam na republičkom. Bilo je pitanje kojim sporazumom je okončan građanski rad u BiH, u pitanju je Dejtonski. Ne znam što su to stavili, jer sve od čega nije prošlo 50 godina se ne računa u istoriju. Bilo je pitanje o padu Vizantije, kada su Osmanlije prvi put ušlu u Evropu, padom Vizantije ili Carigrada - govori mala matirantkinja.

- Na testu iz geografije je bilo pitanje šta je UNESCO - ispričala je učenica iz OŠ “Skadaralija”

- Meni ne najteže na testu iz biologije bio 18. zadatak, i zadatak u kome se pita koji organ pravi koštano tkivo. Tu je od ponuđenih odgovora bilo mozak, kičmeni pršljenovi, kičmena moždina i onaj puž u uvetu - kaže nam ova učenica.

Subotičanima najlakši izborni predmeti

Učenici koji su danas polagali izborni završni test u OŠ „Matko Vuković“ u Subotici kažu da im je današnji ispit bio najlakši do sada.

Većina je napustila salu u kojoj je organizovano polaganje već u 9.45 sati. Za „Blic“ kažu da su završili već posle 15 -20 minuta.

- Hemiju je jedna učenica polagala, puno nas je polagalo geografiju troje istoriju, a fiziku niko nije izabrao. Uvek je bilo da su zadnja tri pitanja teža, ali sada su bila laka. U poslednjem zadatku je bila nacrtana država i trebalo je da zaokružimo da li je njen oblik fragmentiran, izdužen, podeljen ili nešto drugo, pitanje je bilo kakvog je oblika. Nije bilo pitanja da pišemo odgovor i zato nam je bilo sve lakše – kažu za Blic mali maturanti iz Subotice koji su polagali geografiju.

Učenice koje su isto polagale geografiju kažu da je na testu bilo i pitanje koliko dana je potrebno da zemlja okrene oko svoje ose.

- Jako smo zadovoljne, bilo je lako, brzo smo rešili sve. Nadam se da ću upisati Ekonomsku srednju školu – kaže devojčica iz Subotice.

Test iz hemije polagala samo jedna učenica
Učenica koja je jedina polagala hemiju kaže za „Blic“ da je test bio jako lak.

- Na testu iz hemije bilo je pitanje koje grupe ulaze u amino – kiseline, da li smeša ili čista supstanca, zatim bio je zadat hemijski simbol i trebali smo da odredimo koji je element u pitanju. Nijedan zadatak nije bio računski, sve je bilo na zaokruživanje. Zadovoljna sam i želim da upišem Medicinsku školu – kaže učenica.

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva prosvete, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto), fiziku 4.176 (6,43 odsto)

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike