Prvog dana predaje dokumenata za upis na fakultete najveći redovi na Filozofskom: Jedan smer posebno interesantan!

19.06.2024

13:19

0

Prijemni ispiti na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu biće organizovani u periodu od 24. do 28. juna

Prvog dana predaje dokumenata za upis na fakultete najveći redovi na Filozofskom: Jedan smer posebno interesantan!
kapetan misino zdanje rektorat 2907 2022 foto kaca (5) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje danas prijavljivanjem kandidata za osnovne akademske, integrisane i osnovne studije, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. 

Iz Beogradskog univerziteta navode da je prvog dana predaje dokumenata za upis najveća gužva bila na Filozofskom fakultetu, na kome je, od ranog jutra, formiran dugi red kandidata koji se prijavljuju za smer psihologija.

Takođe, prethodnih godina najveće interesovanje bilo je za taj smer, gde se prijavljivalo sedam kandidata na jedno slobodno mesto. Prijemni ispiti na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu biće organizovani u periodu od 24. do 28. juna. 

Kako je saopšteno sa UB, prijave kandidata za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije primaće se do 22. juna, a pojedini fakulteti proceduru prijavljivanja započeli su elektronski i pre zvaničnog početka roka.

Rok za objavljivanje konačnih rang lista primljenih kandidata na svim fakultetima je 8. jul, a upis će biti realizovan u periodu od 8. do 12. jula. Na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinanasirajućih 5.505.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić rekao je ranije za Tanjug da je za upis na osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije u školskoj 2024/2025. predviđeno 15.283 mesta.

Profimedia
Ilustracija

On je istakao da je od ukupnog broja predviđeno 9.778 budžetskih mesta i 5.505 samofinansirajućih.

"Na osnovu podataka o odnosu broja planiranih i prijavljenih kandidata za upis na studije za prethodne godine najviše interesovanje vladalo je za Psihologiju, Softversko inženjerstvo, Farmaciju, Menadžment i organzaciju, kao i Informacione tehnologije u mašinstvu", rekao je Đokić.

Na beogradskom univerzitetu su ukupno akreditovana 422 studijska programa, od čega je za školsku 2024/2025. godinu planirano da se upis realizuje na 396 studijskih programa.
U poslednjih godinu dana nekoliko fakulteta uradilo je akreditaciju ili reakreditaciju, tako da je formirano nekoliko novih studijskih programa koji su potpuno usaglašeni i sa Bolonjskom deklaracijom i sa potrebama tržišta.

Đokić izjavio je da su fakulteti i Rektorat u punom kapacitetu spremni za upis nove generacije studenata, da su organizacione pripreme blagovremeno završene i poželeo uspeh na prijemnim ispitima svim kandidatima.

On je dodao da je od ukupno upisanih 12. 358 na osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije, procenat upisanih po polu je 61 odsto žene i 39 procenata muškarci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike