U toku je konkurs za elitnu jedinicu Vojske Srbije! Jedan uslov posebno važan, a evo kako izgleda obuka (FOTO)

17.06.2024

11:20

0

Sam proces obuke je izuzetno zanimljiva stvar, rekao je Tanjugu drugi vojnik, i dodao da je obuka posebno zanimljiva onima koji nikada nisu imali dodira sa vojskom

U toku je konkurs za elitnu jedinicu Vojske Srbije! Jedan uslov posebno važan, a evo kako izgleda obuka (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

U toku je konkurs za prijem novih pripadnika u 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije, a svi zainteresovani mladići i devojke, državljani Srbije, do 30 godina starosti mogu da do 31. jula podnesu prijave za upis u ovu elitnu jedinicu.

"Pravo na prijem imaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Takođe, neophodno je da budu psihofizički i zdravstveno sposobni za obavljanje službe u Vojsci Srbije. Neophodno je da u trenutku prijave na konkurs ne budu stariji od 30 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci", rekao je za Tanjug pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Jedan uslov jako važan - kandidat mlora da bude plivač

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Kako dodaje budući polaznici moraju da ispunjavaju i jedan poseban uslov - moraju da budu plivači.

Naglasio je da pravo na prijavu imaju i oni kandidati koji prethodno nisu završili vojnu obuku sa oružjem, i dodao da će oni biti upućeni na osnovnu vojnu obuku sa oružjem radi sticanja uslova za prijem u profesionalnu vojnu službu.

"Nakon bezbednosne, zdravstvene i fizičke provere, sledi selektivna obuka u trajanju od 10 nedelja, a samo najhrabriji, najuporniji, će imati priliku da prođu osnovnu obuku u jedinicama 72. brigade za specijalne operacije", naveo je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

On naglašava da će kandidati imati priliku da rade sa eminentnim stručnjacima iz oblasti specijalnih operacija, kao i da tokom obuke koriste najsavremeniju vojnu opremu.

Selektivna obuka pa šestomesečni ciklus obučavanja

 

 

"Nakon selektivne obuke, koja se realizuje kroz fazu eliminacije i fazu kvalifikacije, sledi šestomesečni ciklus obučavanja, gde kandidati imaju priliku da usvajaju sva neophodna znanja i veštine, koje će im kasnije biti ključne u obavljanju poslova, odnosno zadataka u Vojsci Srbije", rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Osnovna specijalistička obuka se sastoji od: fizičke obuke, vatrene obuke, osnovne obuke snajperista, taktičke obuke, taktičke obuke specijalnih jedinica, topografije i orijentacije na zemljištu, obuke na sredstvima i sistemima za vatrenu podršku, obuke na telekomunikacionim sredstvima, kao i izvođenja taktičkih vežbi.

Napredna obuka specijalnih jedinica obuhvata usavršavanja putem kursiranja u jedinicama 72. brigade za specijalne operacije i centrima za obuku Vojske Srbije.

Sve o konkursu pročitajte na sajtu Ministarstva odbrane.

A kada prođu selekciju...

Kandidati koji prođu selekciju i postanu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, najpre obavljaju početne dužnosti u jedinici, a nakon uspešne socijalizacije u vojni kolektiv i uspešno savladanih sadržaja individualne i kolektivne obuke, stiču uslov za upućivanje na napredne kurseve, u skladu sa svojim sposobnostima i afinitetima.

Putem naprednih kurseva pripadnici jedinice, tokom prve dve do tri godine rada i osposobljavanja, stiču specijalne veštine i znanja koja su im neophodna za uspešno obavljanje dužnosti ronioca, diverzanta i protivteroriste. Sam proces obuke je izuzetno zanimljiva stvar, rekao je Tanjugu drugi vojnik, i dodao da je obuka posebno zanimljiva onima koji nikada nisu imali dodira sa vojskom.

"Tokom obuke kandidati će moći da testiraju sebe, da vide koliko su 'u glavi jaki' da izdrže zahtevne stvari. I taj proces će im dati priliku da još bolje upoznaju sebe. Podićiće sebe na mnogo viši nivo, izaći će iz svoje zone komfora i pokazaće sebi da mogu mnogo više nego što su mislili", rekao je rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

On je pozvao sve mlade ljude, pogotovo sportiste i one koji vole dinamične aktivnosti da se prijave na konkurs i postanu pripadnici Vojske Srbije i 72. brigade za specijalne operacije. "A zašto ih pozivam? Ja mislim da je pre svega lepo biti pripadnik ove specijalne jedinice i služiti svojoj zemlji. Ja pozivam sve ljude da ne idu inostranstvo i tamo traže posao već da dođu ovde. Da dođu i postanu deo ova jedinica u kojoj smo svi braća", rekao je rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike