Sprovedena obuka za tehničko održavanje aviona Vojske Srbije! Podoficiri 204. vazduhoplovne brigade na delu (FOTO)

22.05.2024

19:00

0

Reč je o važnom segmentu obuke tehničkog osoblja vazduhoplovnih brigada koji predstavlja neophodan korak na putu do sertifikata

Sprovedena obuka za tehničko održavanje aviona Vojske Srbije! Podoficiri 204. vazduhoplovne brigade na delu (FOTO)
Obuka za tehničko održavanje aviona Vojske Srbije - Copyright Ministarstvo odbrane

U Centru za obuku ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prethodne dve nedelje realizovana je tehnička učionica za školski avion "utva 75" koju su pohađali podoficiri vazduhoplovno-tehničke specijalnosti iz 204. vazduhoplovne brigade.


Reč je o važnom segmentu obuke tehničkog osoblja vazduhoplovnih brigada koji predstavlja neophodan korak na putu do sertifikata za održavanje i realizaciju specijalističkih tehničkih pregleda vazduhoplova u naoružanju Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo odbrane
 

 

Obuku su pohađali podoficiri vazduhoplovno-tehničke specijalnosti iz 204. vazduhoplovne brigade, i oni su se tokom usavršavanja u Centru osposobili za pravilan i bezbedan rad na ovom tipu vazduhoplova.

Ministarstvo odbrane
 


Polaznici su savladali teorijsku i praktičnu obuku za rad na održavanju aviona u prvom stepenu i za realizaciju propisanih procedura prilikom provere funkcionalnosti vazduhoplovnih motora, elektro-energetskih sklopova i opreme za komunikaciju, navigaciju i spasavanje pilota.

Tehnička učionica za avion "utva 75" samo je jedan od oblika osposobljavanja tehničkog sastava Vojske Srbije koja se u Centru za obuku RV i PVO sprovode cele godine. Na taj način se obezbeđuje kvalifikovani kadar vazduhoplovno-tehničke specijalnosti od ključnog značaja za visoku dostupnost i ispravnost vazduhoplova u naoružanju Vojske Srbije.
Ministarstvo odbrane
 

Utva 75 - ponos Jugoslavije

Utva 75 je laki školski i trenažni avion koji je proizveden u bivšoj Jugoslaviji. Avion je konstruisan i proizveden od strane vazduhoplovne fabrike "Utva" iz Pančeva. Razvijen je krajem 1960-ih godina, a prvi let je ostvario 19. maja 1976. godine.

Utva 75 je značajna po tome što je omogućila obuku mnogih generacija pilota u bivšoj Jugoslaviji i zemljama u koje je izvezen. Njegova konstrukcija i dizajn reflektuju jednostavnost i funkcionalnost, što ga čini dugovečnim i pouzdanim avionom. Do danas, mnogi primerci su i dalje u upotrebi, što govori o njegovoj izdržljivosti i kvalitetu izrade.

Utva 75 je jedan od simbola jugoslovenske avio-industrije, koja je uspešno kombinovala domaće inženjersko znanje i strane tehnologije kako bi stvorila proizvod koji je bio konkurentan na tržištu školskih aviona.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike