Kupališna sezona nije ni počela, a već imamo utapanja: Dva dana posebno su opasna, obratite pažnju!

15.06.2024

20:50

0

Autor: R.M.

Najopasnije su "divlje" plaže na kojima nema spasilaca

Kupališna sezona nije ni počela, a već imamo utapanja: Dva dana posebno su opasna, obratite pažnju!
spasavanje - Copyright Profimedia

Kupališna sezona u Srbiji još nije ni počela a već su se desila prva utapanja.

Naime, prošle subote je iz Ade Ciganlije izvučeno telo muškaraca koji se utopio nakon što je otplivao samo nekoliko metara. On se našao u vodi uprkos tome što je ranije najavljeno da će kupališna sezona biti otvorena 15. ili 16. juna.

Ovaj crni niz nastavljen je danas nakon što se muškarac star 49 godina utopio danas u jezeru u Bačkoj Topoli. Prema izvestaju hitne pomoći, muškarac se najverovatnije utopio usled srčanog udara.

Kristina Miladinović iz Udruženja spasilaca na vodi objasnila je za 24sedam da se utapanja obično dešavaju na mestima gde nema spasilaca.

Ona je rekla da je većina javnih kupališta pokrivena od strane profesionalnih spasilaca, ali je problem boravak na vodi gde ne postoji spasilačka služba a to su "divlja kupališta".

Pixabay
 

- Upravo su to mesta gde još uvek imamo tragičnih vesti u vezi utapanja - objasnila je ranije za naš portal.

Miladinovićeva je naglasila da sam polazak u intervenciju zavisi od stanja osobe i da se može reagovati čak i sa obale, bez ulaska u vodu, dodajući neki predmet pomoću koga se davljenik može privući obali.

Pixabay
 

Udruženje spasilaca na vodi širom Srbije ima preko 40 radno angažovanih ekipa svakog dana po kupalištima.

- Mnogo je situacija kada reagujemo, ali većina je onih preventivnih gde nema skakanja i trčanja. Jer mi to sve radimo da ne bismo došli u situaciju da moramo da skačemo u vodu. Jer ako se to dogodi, znači da smo propustili veliki deo našeg posla a to su te preventivne mere koje se trudimo da svaki dan pružamo korisnicima kupališta - kaže ona.

Najkritičniji vikendi

Miladinovićeva je rekla da su "najkritičniji" vikendi i dani kada su veće vrućine zbog kojih ima i više kupača. S druge strane, objasnila da uzroci utapanja mogu biti razni.

- Od nedovoljnog poznavanja samog kupališta, nedovoljnog poznavanja plivačkih veština, korišćenja alkohola, velikih obroka, kupanja na mestima koja nisu predviđena za to gde ima virova, visoke trave... pa onda ukoliko osoba precenjuje svoje sposobnosti, umor, grč... dakle, apsolutno sve može biti neki uzrok koji može dovesti do utapanja - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike