Reč urednika: Ozbiljnost na prvom mestu

31.12.2020

19:00

0

Kao glavni urednik portala 24sedam, vodila sam se istinskom verom da je narodu preko glave tabloida, jednoumlja i rijalitija

Reč urednika: Ozbiljnost na prvom mestu
Dragana Milovanović/24sedam - Copyright Dragana Milovanović/24sedam

Piše: Glavni i odgovorni urednik Dragana Milovanović

Započeli smo, u jednoj od najtežih godina čovečanstva, sudeći po svemu što nam se dogodilo, jedan  ozbiljan projekat. S vizijom da svet i svest moraju da budu drugačiji. I moraju. Zbog jednog prostog cilja – da bismo opstali. Opstali u vremenu kada je isplivalo sve ono čemu nas nisu učili, pod izgovorom da to tako mora. Ne mora. Učili su nas da budemo dostojanstveni i ponosni, marljivi i da dajemo sve od sebe, pravovremeni i tačni, bez laži, prevara…

Kada smo pokretali ovaj portal, vodili smo se mišlju da su nam potrebne upravo te vrednosti, i vraćanje onome što zaista jesmo. Normalni, kulturni, civilizovani i iznad svega pošteni.

Mi smo drugačiji

Radovala sam se izazovu stvaranja portala koji će unaprediti kvalitet današnjeg novinarstva, kako iz društvenih, političkih, ekonomskih oblasti, tako i iz svih drugih sfera interesovanja. Od kulture, sporta do zabave. Cilj koji smo postavili je visok, ali ne i neostvariv.

Pokazali smo, za ovih svega nekoliko meseci, da život ne mora da se svodi na rijaliti i da postoje neke mnogo vrednije stvari na koje smo možda zaboravili – naša kultura i naša tradicija. Naša porodica, naš komšija, naš prijatelj… Solidarnost, tamo gde je neophodna, naša istinska ljubav prema zemlji, našim precima, oranicama, prirodi, našem poreklu… Shvatili smo, nažalost zahvaljujući pandemiji, da je naša Srbija lepa, da su nam lepa sela, lepo je povrće koje smo sada sami zasadili… Zahvaljujući čak i tom policijskom času, mnogi od nas su prvi put „čuli“ prirodu i videli svu lepotu koju nam ona pruža. Mnogo toga nas je navelo na razmišljanje u ovoj godini. Razmišljanje o nama samima.

Kada smo pravili ovaj portal, nismo mogli da predvidimo sve ono što nas je zadesilo. Sve nas. Pokretanje redakcije usred pandemije nije bio nimalo lak zadatak. Ali mi smo mu dorasli. I vi ste to prepoznali.

Kao glavni urednik portala 24sedam, vodila sam se istinskom verom da je narodu preko glave tabloida, jednoumlja i rijalitija. Želja nam je da čitaocima ponudimo nešto drugačiji sadržaj. Normalniji. Da ne dovodimo čitaoce u zabludu lažnim naslovima, da ih informišemo o svemu, ali na pristojan i čoveku dostojan način.

Tabloidizacija je progutala novinarstvo. Medijska slika u Srbiji je takva da je postalo svejedno koje novine ćete kupiti i koji portal će biti izvor informacija. Na svakom portalu su identične vesti, identične priče, naslovi – što krvavije – to bolje, „vrište“ na čitaoce velikim slovima i uzvičnicima, red krvi, red rijalitija… Niko više ne proverava istinitost navoda. Istina više nije ni važna, važan je klik. I  svuda je isto.

Većina kolega iz konkurentskih medija je skeptično reagovala na samu ideju pokretanja portala ovakvog sadržaja, ne verujući da će bez vulgarnosti i rijalitija uspeti da opstane. Ne znam razloge potcenjivanja čitalaca. I ne želim da ih znam. Meni, kao uredniku, dovoljno je saznanje da smo u ovako kratkom periodu, bez velike pompe i reklama, pronašli put do vas. Još je veća satisfakcija to što nam se iz dana u dan vraćate, a posebna nam je čast što nam verujete.

Svesni smo toga da ovo nikako nije ni brz ni lak put do „uspeha“ na nekoj rang-listi čitanosti, ali i te kako jeste nešto na šta smo ponosni. Mi, novinari, ponosni smo zbog toga što nakon radnog vremena odlazimo svojim kućama znajući da nikoga nismo prevarili, i ponosni smo na ono što smo u današnjem danu uspeli da uradimo za vas.

Ponosna sam na svaki vaš ostavljeni komentar, sugestiju i kritiku, ali i na svako vaše „hvala“ koje smo do sada dobili.

Ono što mogu da obećam, jeste da ćemo ostati dosledni. I da ćemo s vremenom, uprkos svim konkurentskim, ako se to tako može nazvati, „nećete verovati“ naslovima, nastaviti da vas informišemo objektivno i da, koliko god je moguće, a to nam i jeste cilj, obratimo punu pažnju na sve vaše probleme, ali i na vaš ponos, strepnju, nadu…, da ih zabeležimo i budemo tu za vas.

Jer, nama je stalo.

Novinarski kodeks nije samo pojam. On postoji, i te kako.

Veliko hvala na poverenju. Ostanite sa nama i u novoj godini, a mi ćemo nastojati da opravdamo naš slogan: „Ozbiljnost na prvom mestu!“

Nećemo vas izneveriti, bićemo još bolji.

Srećnu i uspešnu novu 2021. godinu želi vam redakcija „24sedam“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike