Alarmantno: Toplotni talasi i suše postaju pravilo, ne izuzetak u Srbiji

13.06.2024

13:24

0

Poslednjih 25 godina bilo je osam velikih suša koje su nanele veću štetu

Alarmantno: Toplotni talasi i suše postaju pravilo, ne izuzetak u Srbiji
Copyright Profimedia/Pixabay

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Pejanović izjavio je danas da su zagrevanja i pojava suše karakteristična za letnje mesece u Srbiji, napomenuvši da je zadnjih 25 godina bilo osam velikih suša koje su nanele veću štetu poput suše 2012. godine. 

On je u izjavi za Tanjug dodao da leta u Srbiji mogu biti topla, ali sparna, sa viškom vodene pare i viškom padavina, u kojima dolazi do izlivanja reka.

"Prošle godine u junu preko pedesetak opština u Srbiji je zabeležilo izlivanje reka, znači i bujične poplave su isto tako karakteristične za letnje periode. Što se tiče Mediterana tu je uobičajeno visoka temperatura sa dosta šumskih i drugih požara", naveo je on.

Tanjug/Video
Goran Pejanović

 

Pejanović kaže da su meteo-alarmi već postali svakodnevnica, naročito u toplim mesecima kada dolazi do razvoja konvektivne oblačnosti, odnosno vrlo visokih oblaka u kojima je strujanje po tridesetak metara u sekundi, istakavši da su u Evropi najčešće štete uzrokovane vremenskim olujama.

Prema njegovim rečima, pokrenuta je promena klime odnosnog globalno zagrevanje pre 200 godina kada je počeo masovno da se koristi ugalj za dobijanje energije u transportne svrhe, kada je počela da se povećava koncentracija ugljen dioksida i ostalih gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, zbog čega je dolazilo do povećanja temperature.

"Za stotinak godina temperatura atmosfere u donjem delu se povećala za jedan stepen, temperatura okeana za oko 0.8 stepeni tako da možemo da govorimo da se nalazimo u dobu kad nam se dešava globalno zagrevanje. To globalno zagrevanje zavisi direktno od emisije ugljen dioksida u vazduhu", objasnio je on.

Pejanović dodaje da svetska zajednica pokušava da smanji tu emisiju kako bi se smanjio i porast temperature i vodene pare u atmosferi koji izaziva ekstremne vremenske događaje, poput superćelijske oluje, poplava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike