Srbija se prži na više od 30 stepeni već tokom prepodneva: UV zračenje vrlo visoko, na snazi dva meteo-alarma

09.06.2024

11:34

0

Autor: I.K.

Zbog temperature od 35 stepeni, moguće i veće na snazi su i žuti i narandžasti meteoalarm u delovima zemlje

Srbija se prži na više od 30 stepeni već tokom prepodneva: UV zračenje vrlo visoko, na snazi dva meteo-alarma
Copyright Tanjug/Jovana Kulašević/Pixabay/RHMZ

Kao što je i prognozirano, danas su izuzetno visoke temperature širom zemlje, a na snazi su dva meteo-alarma.

Već u 11 sati u dva grada izmeren je čak 31 stepen! To su Valjevo i Smederevska Palanka. Sa stepenom manje su Loznica, Kragujevac, Veliko Gradište, Ćuprija. Po 29 stepeni izmereno je u Beogradu, Banatskom Karlovcu, Kuršumliji, Kruševcu, Leskovcu i Zaječaru, podaci su RHMZ.

Prema prognozi za danas, u prvom delu dana u većini mesta pretežno sunčano, a posle podne malo do umereno oblačno, ali će se zadržati uglavnom suvo i veoma toplo vreme. Izolovana pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom ujutro i pre podne je moguća na severu i istoku Vojvodine, a posle podne tek ponegde u planinskim predelima. Vetar slab, promenljiv, a u Vojvodini slab do umeren, zapadni, tokom dana u kratkotrajnom pojačanju. Najniža temperatura od 14 do 22, a najviša od 31 do 35 stepeni. 

Zbog temperature od 35 stepeni, moguće i veće na snazi su i žuti i narandžasti meteoalarm u delovima zemlje. 

RHMZ printscreen
meteo-alarm za 9. jun

 

Sutra u ponedeljak promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Lokalna pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se uglavnom u Vojvodini, centralnoj i istočnoj Srbiji. Vetar umeren i jak, jugozapadni, posle podne i uveče prvo u Vojvodini u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura od 15 do 23, a najviša od 31 do 35 stepeni zbog čega će takođe biti upaljen meteo-alarm.

RHMZ printscreen
meteo-alarm za 10. jun

 

Prema prognozi UV zračenja, danas je u domenu "vrlo visoko", pa je zato neophodno nositi zaštitu od štetnog sunčevog zračenja, u vidu šešira sa širokim obodom, ali uvek uz sebe imati flašicu vode.

RHMZ printscreen
prognoza UV zračenja

 

Nepovolјan je i uticaj biometeoroloških prilika zbog ekstremno toplog vremena, pa se hroničnim bolesnicima i osetlјivim osobama savetuje oprez. Mogući su pospanost, promenlјivo raspoloženje i bolovi u mišićima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike