U Palati Srbija održana komemoracija povodom smrti Miladina Kovačevića: Vučević - Bio je stručnjak, ali i lider i mentor

29.05.2024

11:09

0

Govoreći na komemoraciji premijer Vučevič je istakao da služiti u svojoj zajednici nije samo profesija, to je poziv, čast i odgovornost,

U Palati Srbija održana komemoracija povodom smrti Miladina Kovačevića: Vučević - Bio je stručnjak, ali i lider i mentor
Copyright FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

U Palati Srbija je povodom smrti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića održana komemoracija, kojoj su osim članova porodice, saradnika, prijatelja prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Vučević: Miladin je postao istinski uzor

Govoreći na komemoraciji premijer Vučevič je istakao da služiti u svojoj zajednici nije samo profesija, to je poziv, čast i odgovornost, a da je Miladin Kovačević svojim radom i zalaganjem postao istinski uzor i svetionik mnogima.

"On je nepokolebljivo stajao na poziciji stručnosti o funkciji svoje države. Bio je ne samo stručnjak u svom polju, kojim je suvereno dominirao već i odličan lider, mudar mentor i iskren prijatelj mnogima", rekao je Vučević. Istakao je da je njegova karijera u Zavodu za statistiku bila posvećena preciznom i savesnom prikupljanju i analizi podataka što je predstavljalo ključni doprinos za donošenje mnogih važnih odluka u našoj državi.

Dodao je da je Kovačević bio čovek koji je verovao u moć znanja i prosvetljenosti i uvek je, sa puno poštovanja, podsticao mlade kolege da razvijaju svoje veštine, pružajući im ubedljiv primer sopstvenog profesionalnog uzrastanja.

Vučević je naveo svoju impresiju u vezi sa Miladinom Kovačevićem i ispričao da ga je upoznao kao potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kada je tadašnja premijerka Ana Brnabić na sednicama Saveta za rast bruto društvenog proizvoda uvek na početku davala reč Miladinu. "Tada se sala Vlade Srbije pretvarala u mali amfiteatar, gde je profesor Kovačević počinjao svoje predavanje iz ekonomije, fiskalne politike, građevinarstva, poljoprivrede, geopolitike, a mi smo hvatali njegova uputstva, znakove, učili i pokušavali da radimo na tome što je Miladin sa nama nesebično delio", rekao je Vučević i njegovoj porodici izrazio saučešće u ime Vlade Srbije i svih građana naše zemlje.

I Jogrovanka Tabaković održala govor

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je podsetila na rimsku izreku, da se za velike ljude nije govorilo umro je, nego živeo je, i naglasila da to važi i za Miladina Kovačevića. Istakla je da je on bio vrstan matematičar, statističar, analitičar, da je najveći deo svog života proveo kao aktivni učesnik, dragoceni savetodavac i stvaralac u svim menama ekonomskog života Srbije i Jugoslavije, koju je precizno i pouzdano beležio u svojim ekonomskim analizama.

"Pamtićemo ga bez sumnje i kao osnivača i dugogodišnjeg urednika istraživačkog projekta i mesečnog biltena makroekonomske analize i trendovi, popularnog MAT-a za koji je predano pisao do svojih poslednjih dana, ali i vrsnog dalekovidog pregovarača", rekla je guvernerka Tabaković.

Navela je da veruje da mu je članstvo u Savetu guvernera bila jedna od najdražih odgovornosti i da su njih dvoje dugo i dobro sarađivali i poštovali se. Bio je čovek sa kojim je moglo argumentovano da se razgovara i kad se sa vama nije slagao. Čak i tada. Spreman da s poštovanjem uvaži drugačije mišljenje, iako se nikada nije libio, da jasno i glasno, ponekad i oštro, iznese svoje mišljenje, na što su mu njegovo ogromno znanje i iskustvo davali za pravo", rekla je ona. Istakla je da je bio patriota posebne vrste i svestran čovek.

Katarina Stančić iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je Miladin Kovačević bio veliki profesionalac, mentor svima u Zavodu i edukator.

"Pored toga i privatno nas je pomagao, starao se o našem zdravlju, uslovima u kojima živimo i nesebično nam pomagao na svim poljima. Jednom reču, Miladin je bio naš veliki otac. Otišao je onako kako i želeo, pripremajući se da vozi bicikl", rekla je ona. Dodala je da je zaposlene u Zavodu oplemenio svojom dobrotom, erudicijom i znanjem.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je istakao da smo ostali bez vrhunskog stručnjaka i iskrenog prijatelja, koji je nesebično delio svoje veliko znanje i iskustvo

. "Pamtićemo ga kao našeg Hercegovca, velikog naučnika, ponosnog oca, čoveka koji je pored mnogobrojne stručne podrške našem zavodu ostao upamćen po jednom velikom gestu, a to kada me u najtežem periodu za nas, tokom kovida kontaktirao i ponudio da zaposlenima pomogne u vakcinaciji preko Vlade Srbije, jer smo u tom momentu bili uskraćeni za vakcine", rekao je Kremić. Sahrana Miladina Kovačevića obaviće se danas u 12 časova na Topčiderskom groblju a opelo počinje u 11.30. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike