Zmija čuvarkuća: Totemska životinja kulta predaka

30.05.2024

01:01

0

Ova duboka verovanja i poštovanje prema zmiji čuvarkući govore o snažnoj vezi između živih članova porodice i njihovih predaka

Zmija čuvarkuća: Totemska životinja kulta predaka
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

U srpskoj mitologiji, zmija čuvarkuća zauzima posebno mesto kao mitsko biće koje živi u temeljima kuće ili u ognjištu, štiteći porodicu od nevolja. Veruje se da zmija čuvarkuća predstavlja rodonačelnika porodice ili predaka koji je bio najzaslužniji i najistaknutiji predstavnik kuće.

Ova mistična zmija, najčešće bele boje, ali ponekad i crne, retko se pojavljuje pred ukućanima. Njena pojava u kući ili dvorištu često se smatra znakom loših događaja koji će uslediti.

Upozoravajući ukućane na nevolje, zmija čuvarkuća ispunjava svoju zaštitničku ulogu. Međutim, ukoliko bi je neko ubio, to bi se smatralo velikom uvredom za pretke i moglo bi dovesti do skore smrti nekog od članova porodice.

Zmija čuvarkuća, kao totemsko biće, odražava različite osobine predaka - može biti dobra, loša ili sujetna.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Iako nosi karakter vesnika zla, njen cilj je zapravo da pomogne porodici, upozoravajući je na nadolazeće opasnosti koje bi, ukoliko se prepoznaju, mogle biti izbegnute.

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

 

Ova duboka verovanja i poštovanje prema zmiji čuvarkući govore o snažnoj vezi između živih članova porodice i njihovih predaka, naglašavajući značaj očuvanja tradicije i poštovanja prošlosti.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike