Strašni podaci: Od početka godine u saobraćaju poginulo šestoro dece

24.07.2021

06:00 >> 08:58

0

Autor: A.S.

Stručnjaci upozoravaju da je brzina veća od 50 kilometara na čas naročito opasna za mališane

Strašni podaci: Od početka godine u saobraćaju poginulo šestoro dece
Copyright Profimedia

Od početka godine u saobraćaju je poginulo šestoro dece, četvoro kao pešaci, jedno kao putnik u vozilu i jedno dete kao vozač bicikla, saopštava MUP.

Zbog toga će ovih dana kontrole biti pojačane u gradovima gde je brzina ograničena na 50 kilometra na čas, a oko dečijih igrališta na 30 kilometara. U akciji će učestvovati 50 novih vozila sa kamerama koje će bez zaustavljanja beležiti prekršaje, prenosi RTS.

Pročitajte još:

U prvih šest meseci povređeno je 544-oro dece od kojih 297-oro kao suvozači, kao pešaci 194 i kao vozači bicikla 49.

Zbog povećanja udesa sa trgagičnim posledicima, MUP će preduzeti posebne mere i pooštriti kazne naročito na pešačkim prelazima. Kontrolisaće se i prevoz dece autobusima na more i u tranzitnim turama.

– U autobusima u kojima postoje pojasevi, obavezno je njihovo korišćenje i autobus ne sme da krene dok se sva deca ne vežu – navodi Boban Milenković iz MUP-a.

Stručnjaci upozoravaju da je brzina veća od 50 kilometara na čas naročito opasna za mališane.

Pročitajte još:

– Skrećem pažnju vozačima da imaju u vidu da moraju da prilagode brzinu vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz – navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Svi vozači koji pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci budu pravili takve udese krivično će odgovarati. A za teške slučajeve stručnjaci predlažu doživotno oduzimanje dozvole i kazne preko 20 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike