"Toliko je povraćala da su joj ispali zubi": Brojne žene koristile ozempik, a sada tuže proizvođača zbog užasnih nuspojava

15.01.2024

21:11

1

Autor: N.P.

Proizvođači lekova za dijabetes, odnosno, mršavljenje, optuženi su da nisu upozorili o mogućim nuspojavama

"Toliko je povraćala da su joj ispali zubi": Brojne žene koristile ozempik, a sada tuže proizvođača zbog užasnih nuspojava
Copyright Profimedia/Ricardo Rubio / Europa

Jedna žena koja je koristila ozempik, veoma popularan lek za mršavljenje, imaće dijareju do kraja života nakon što je zadobila ozbiljno oboljenje creva, preneli su strani mediji.

Ona je samo jedna od brojnih Amerikanki koje su podnele tužbu protiv "Novo Nordiska", proizvođača ozempika i srednog leka vegovija. Još najmanje hiljadu pacijenata je istupilo u javnost tvrdeći da su iskusili ozbiljne nuspojave lekova.

Žrtve tvrde da su injekcijama leka dobile gastroparezu, retko stanje koje pogađa spontano pomeranje stomačnih mišića.

Pacijenti se žale na mučninu, nadimanje i snažne bolove u trbuhu, a među simptomima su i povraćanje, gubitak težine i neuhranjenost.

Profimedia
Ozempik se ubrizgava injekcijom

Kako stoji u tužbi, žena je zadobila povredu creva opasnu po život nakon upotrebe ozempika, a hirurzi su je operisali osam sati u nadi da će oporaviti njeno debelo crevo.

Iako je preživela ovu zastrašujuću epizodu, doktori su joj poručili da će do kraja života imati bolove i da nikada više neće imati normalno varenje.

Pacijentkinja je tužila "Novo Nordisk" da nije adekvatno upozorio na rizik od gastropareze, a slično stoji i u svim ostalim tužbama protiv ove kompanije.

Za sada nije poznato da li je ozempik koristila za lečenje dijabetesa ili mršavljenje kao ni koliko dugo je to činila pre nego što je iskusila zdravstvene probleme.

Užasni problemi sa probavom, ispadanje zuba...

Ozempik i vegovi su propisani za lečenje dijabetesa tipa 2, ali ih doktori preporučuju i za skidanje kilograma.

Jednom nedeljno se ubrizgavaju u stomak, butinu ili ruku, a u pitanju su semaglutidi koji pomažu da pankreas oslobodi pravu dozu insulina kada je nivo šećera u krvi visok.

Profimedia
 

- Oni se proizvode kada jedemo, mozgu se šalje signal da smo siti. To pomaže ljudima da se osećanju manje gladnim, i da duže imaju osećaj sitosti - poručila je doktorka Ketrin Sonders za Njujork post.

Iako su injekcije pomogle hiljadama korisnika da smršaju, u jednoj drugoj tužbi se pominje da je zbog leka vegovi, jedna osoba provela nedelju bez ikakvog rada creva.

Žrtva je odvedena u bolnicu gde joj je dijagnostikovana gastropareza.

Treća tužba je podneta protiv kompanije "Eli Lilly", proizvođača mondžara, još jednog leka koji funkcioniše na sličan način.

Žena koja je koristila ozempik i mondžaro takođe je obolela od gastropareze, a navodi se da je toliko povraćala da su joj otpali pojedini zubi.

Protiv ove kompanije je podneseno još najmanje 9 tužbi.

Kameron Stivenson, advokat sa Floride, rekao je da njegova firma trenutno ima oko 100 klijenata kojima je dijagnostikovana gastropareza nakon korišćenja ovih lekova. On smatra da je ovo samo vrh ledenog brega.

- Ne sumnjam da će biti nekoliko hiljada ovakvih slučajeva - rekao je.

Brea Hand (23), majka dvoje dece, jedna je od žena koje su tužile "Novo Nordisk" zbog ozempika.

Kako je rekla, njoj je prošlog maja prepisan ozempik kako bi izgubila kilograme i lečila predijabetes.

Počela je da pati od mučnine, povraćanja i zatvora pre nego što je završila na intenzivnoj nezi nakon što je peti put otišla u bolnicu.

- Rekli su mi da je moje telo toliko acidotično da ne bih preživela da sam čekala još jedan dan. Bilo je strašno i bolno. nIkada nisam iskusila takav bol i ne želim da ikada više prolazim kroz tako nešto - rekla je.

Ona je pozvala proizvođača lekova da bude transparentniji o mogućim nuspojavama.

Nema nikakvih upozorenja na moguće nuspojave

Više od 40 slučajeva je podneto pred federalnim sudovima širom SAD, a advokati imaju pune ruke posla jer se sve više pacijenata priključuje tužbama. Pretpostavlja se da će slučajevi biti grupisani krajem ovog meseca u jednu zajedničku parnicu.

Pravni postupak se fokusira na pacijente kojima je dijagnostikovana gastropareza ili neko drugo oboljenje creva i kojima je bila neophodna lekarska intervencija.

Stivenson je rekao da nema sumnje da su lekovi krajnje efikasni u kontrolisanju dijabetesa i da su pomogli mnogima koji su želeli da izgube kilograme, ali i da nose rizik.

Profimedia
 

- Ovi lekovi mogu doneti potencijalno trajne posledice ili nuspojave koje mogu ekstremno uticati na nečije zdravlje i celokupni život, zato se to mora jasno naznačiti u uputstvu o korišćenju - kazao je.

Američka uprava za lekove dopušta upotrebu ozempika za lečenje dijabetesa tipa 2, ali se lek prepisuje i za mršavljenje. Monžaro je takođe zvanično prepisan za dijabetes, ali ga u praksi mnogi koriste i za gubljenje kilograma.

Sa druge strane, vegovi ima dozvolu Uprave za lekove za pacijente koji se muče sa gojaznošću.

Stivenson smatra da su farmaceutske kompanije tokom kliničkih ispitivanja uočile da postoji rizik od gastropareze, ali da na to nije upozoreno i da i dalje nije naznačeno u upustvima.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike