Crvena polarna svetlost vratiće se u Srbiju: Evo zašto je bila crvena i koliko ćemo je opet čekati

06.11.2023

20:09

0

Autor: R.M.

Na polovima planete polarna svetlost je zeleno-žute boje, a ovo što se desilo kod nas je na samoj granici i zato je crvene boje

Crvena polarna svetlost vratiće se u Srbiju: Evo zašto je bila crvena i koliko ćemo je opet čekati
Copyright Profimedia

Crvena polarna svetlost koja se uglavnom videla na severu Srbije začudila je mnoge naše građane, ali i zadivila one koji su je videli.

Budući da ova pojava nije toliko česta u Srbiji, mnogi su se začudili kada su je ugledali. Posebno zbog toga što se ovakve pojave obično povezuju sa zemljama koje su bliže planetinim polovima.

Meteorolog Ivan Ristić objasnio je o čemu se zapravo radi i kako je nastala ova svetlost.

- Sunce prolazi kroz periode aktivnosti koji se ogledaju u broju sunčevih pega na svakih 11 godina. Ove i sledeće godine je maksimum sunčevih pega i dolazi do velikih erupcija na samom Suncu, takozvanih solarnih oluja. Ta plazma koja izađe iz tih eksplozija napušta Sunčevu gravitaciju, uspeva da pobegne od Sunca i zove se Sunčev vetar. U njemu se nalaze mnogobrojni elektroni, joni i razni metali. Taj solarni vetar stiže do naše planete Zemlje i izaziva geomagnetnu oluju, koja se može videti na nebu kao polarna svetlost. To su, u stvari, ubrzana sudaranja tih elektrona. Polarna svetlost može da traje po tri-četiri dana - objašnjava on.

Evo zašto je bila crvena

Ristić kaže da se boje polarne svetlosti razlikuju u odnosu na to gde se nalaze i tumači zašto je u Srbiji bila crvene boje.

- Na polovima je zeleno-žute boje, a ovo što se desilo kod nas je na samoj granici atmosfere i zato je crvene boje. Očigledno je da magnetno polje nije uspelo da u trenutku sve čestice pomeri prema severu, odnosno polovima, a to ukazuje da je došlo do njegovog slabljenja - kaže on. 

Profimedia/Ozge Elif Kizil / Anadolu
 

Meteorolog objašnjava da jačina magnetnog polja zavisi od jezgra planete Zemlje, odnosno njegovog obrtanja.

- Očigledno je da se jezgro usporava, pa polako slabi i magnetno polje. Tako da ćemo, verovatno, imati ovakvih pojava i u budućnosti - kaže on.

Vidimo se za 10 godina

Poslednji put je polarna svetlost u Srbiji viđena 2003. godine, ali i 1958, te 8. i 9, kao i 11. novembra 1991. godine. Zabeležena je i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

Ristić kaže da se okvirno može predvideti na koliko godina se pojavljuje polarna svetlost u Srbiji i da je to period od oko 10 godina.

- Postoji šansa da se pojavi na svakih 10 godina. Ali to je retka pojava, jer zavisi od intenziteta magnetnog polja i solarne oluje - dodaje meteorolog.

Profimedia
 

Zanimljivo je da se svetlost pojavila samo u delovima Vojvodine, a Ristić je objasnio kako se to desilo.

- Svetlost je stigla do Mađarske i Austrije, odnosno na Panonskoj niziji je bila granica. Možete da vidite polarnu svetlost na nekoliko desetina kilometara - rekao je on.

- Ovo je retka prirodna pojava, kao superćelijska oluja. Dakle, toliko je retka i srećni smo što smo uspeli da vidimo svetlost u našoj zemlji - naglasio je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike