Prijavljena epidemija morbila u Padinskoj skeli: Zarazili se rođaci i komšije tokom praznika

10.05.2024

13:00

0

Autor: I.K.

Sve obolele osobe u Padinskoj skeli su nevakcinisane

Prijavljena epidemija morbila u Padinskoj skeli: Zarazili se rođaci i komšije tokom praznika
Male boginje - Copyright Profimedia

U beogradskom naselju Padinska Skela, prijavljena je lokalna epidemija malih boginja, potvrđeno je za 24sedam u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Podsetimo, epidemija malih boginja prijavljena je u Beogradu 22. februara. Gradski zavod za javno zdravlje tada prijavio je epidemiju Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", jer je u prestonici od početka godine do 22. februara bilo potvrđeno jedanaest slučajeva malih boginja. 

Kako za "Blic" kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, sve obolele osobe u Padinskoj skeli su nevakcinisane. Među zaraženima su pretežno deca, a jedan muškarac je hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

On nije životno ugrožen, ali primećena je promena na plućima.

- U okviru epidemije na nivou Beograda koju smo prijavili 22. februara, mi smo sada prijavili i lokalnu epidemiju koja se pojavila među rođacima i komšijama u jednom delu Padinske Skele. To smo primetili pred praznike, očekujemo da će biti još novih obolelih, a poslednji slučaj odatle je prijavljen jutros, kaže dr Begović Lazarević za "Blic".

Zaraženo devetoro dece i dvoje odraslih

Kako precizira, u Padinskoj Skeli je malim boginjama zaraženo 9 dece i dve odrasle osobe. Svi su nevakcinisani, a za odrasle nije moguće utvrditi vakcinalni status.

Profimedia
 

 

- Među obolelima su komšije i rodbina, koji su ostvarivali kontakt tokom praznika tako da ćemo možda imati još novih obolelih odatle, rekla je dr Begović Lazarević.

U Beogradu su do sada male boginje potvrđene kod ukupno 59 osoba. U Novom Pazaru, takođe, prijavljena je epidemija morbila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike