Deca obolela od morbila u Novom Pazaru u stabilnom stanju: Mališani starosti od jedne do četiri godine su nevakcinisani (VIDEO)

10.05.2024

11:26

0

Radi se o mališanima starosti od jedne do četiri godine koji nisu bili vakcinisani

Deca obolela od morbila u Novom Pazaru u stabilnom stanju: Mališani starosti od jedne do četiri godine su nevakcinisani (VIDEO)
Copyright RINA

Svo troje dece u Novom Pazaru kod kojih je potvrđena bolest malih boginja, morbila, su u stabilnom stanju i njihova klinička slika je bez komplikacija. Radi se o mališanima starosti od jedne do četiri godine koji nisu bili vakcinisani.

Prva dva slučaja su povezana jer se radi o bratu i sestri, dok treće dete sa njima nije imalo nikakav kontakt. Boravilo je u Bosni i Hercegovini i po povratku u Novi Pazar, pojavili su se simptomi.

- Imamo tri slučaja bolesti, građani se možda i pitaju zašto je proglašena epidemija. Međutim, radi se o bolesti koja ne bi trebalo više da bude prisutna u populaciji, stoga se na svaki slučaj obolevanja hitno reaguje i obaveštava Svetska zdravstvena organizacija, rekla je za RINU dr Samira Ljajić.

Vakcinacija jedini način zaštite

Ona još jednom ističe da je samo pravovremena vakcinacija mmr vakcinom, jedini način da se deca u potpunosti zaštite od ove bolesti. Stepen vakcinacije na teritoriji Novog Pazara nije na zavidnom nivou.

- Veliki broj roditelja ne želi da vakciniše svoju decu, zbog sumnji da su vakcinacija i dobijanje autizma povezani. Ja moram da naglasim da to nijednom naučnom studijom nije dokazano i da takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u praksi. Dosta roditelja i odlaže vakcinaciju, što takođe nije dobro jer je pravovremena imunizacija od ključnog značaja, kaže dr Ljajić.

U Novom Pazaru registrovane su dve epidemije morbila i to 2017. i 2018, sa preko 400 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike