Evo šta je uzrok crvenih mrlja u reci Lim: Ekolozi i inspektori obišli teren - uzorci vode poslati na ispitivanje

10.05.2024

11:15

0

Mi kao uduženje već smo počeli da pravimo projekte za brodić sa kompresorima za upumpavanje kiseonika, za slučaj da se ovakva situacija radikalizuje - rekao je ekolog Siniša Laković

Evo šta je uzrok crvenih mrlja u reci Lim: Ekolozi i inspektori obišli teren - uzorci vode poslati na ispitivanje
Copyright RINA

Crvene mrlje na reci Lim uplašile su stanovnike ove opštine, ali i neprijatno iznenadile turiste. Po saznanju da su se na jezeru Potpeć pojavile crvene mrlje, članovi eko-udruženja Jastreb", kao i nadležni, odmah su izašli na teren i uzeli uzorke vode, koji su poslati na dalju analizu na Biološki fakultet u Beogradu. Prema rečima ekologa, najverovatnije je u pitanju cvetanje algi.

- Pošto su turisti iz Slovenije prvi put na Potpećkom jezeru, nisu upoznati s tim da svake godine dolazi do cvetanja algi, a ove godine cvetanje je poranilo zbog izuzetno blage zime. Mi smo uzeli uzorke vode i poslaćemo ih na Biološki fakultet da se utvrdi koja je vrsta algi u pitanju. Takođe ćemo uzorke proslediti u JKP "Usluga", da i oni ispitaju uzorke u fabrici vode - rekao je ekolog Siniša Laković.

On ističe da je trenutno Lim nizvodno čist i da nema tragova tog "crvenila", kao i da su klimatske promene i porast temperature izrodili ovo ubrzano cvetanje. U dogovoru sa stručnjacima, prati se situacija i po potrebi će se reagovati.

- Jutros smo izašli na jezero sa komunalnim inspektorima iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja i vodnim inspektorom iz Priboja, kao i predstavnicima "Limskih elektrana" i utvrdili da nema reči o nekom ispuštanju sumnjivih tečnosti, već da je reč o prirodnom procesu, cvetanju algi, koji se ove godine pojavilo ranije nego obično. Moramo napomenuti da nema mrtvih riba i da nema mesta panici i uznemiravanju građana - ističe Laković.

Dodaje da, prema rečima mikrobiologa, trenutno nema opasnosti od cvetanja algi, ali u budućnosti bi mogao biti problem zbog nedostatka kiseonika u vodi, što se rešava upumpavanjem kiseonika fizičkim putem.

- Mi kao uduženje smo već počeli da pravimo projekte za brodić sa kompresorima za upumpavanje kiseonika za slučaj da se ovakva situacija radikalizuje. Tako da, još jednom moram da ponovim, nema potrebe za panikom i uznemirenjem građana, jer je ovo jedan prirodni proces - zaključio je Laković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike