Sabor SPC u Peći: Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Hramu Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji

10.05.2024

10:56

0

Radni deo najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela SPC započeće sutradan, 15. maja, u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru

Sabor SPC u Peći: Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Hramu Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Sabor Sprske pravoslavne crkve zasedaće 14. maja u Pećkoj patrijaršiji, a privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica obezbediće prevoz za sve zainteresovane građane koji budu želeli da prisustvuju liturgiji koju će predvoditi patrijarh Porfirije.

Kako je navedeno u saopštenju SPC, na osnovu člana 59 Ustava Srpske pravoslavne Crkve, Sveti arhijerejski sinod je sazvao Sveti arhijerejski sabor u njegovo redovno zasedanje koje će svečano početi sabornom svetom liturgijom sa prizivom Duha svetog u Hramu Svetih apostola u stavropigijalnoj lavri Pećkoj patrijaršiji.

Radni deo najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela SPC, pod predsedništvom patrijarha Porfirija i uz učešće visokopreosvećene i preosvećene gospode eparhijskih arhijereja, započeće sutradan, 15. maja, u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda, dodaje se u saopštenju.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost.

Protojerej Đorđe Stefanović kazao je za Kosovo onlajn da će svi zainteresovani moći da se prijave u Hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici.

"Vernici se mogu prijaviti u hramu. Biće obezbeđena dva autobusa za sve zainteresovne vernike. Nakon odlaska u Pećku patrijaršiju, otići će se i do manastira Visoki Dečani“, kazao je Stefanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike